L’exconsellera Meritxell Serret ha decidit tornar de Brussel·les a Catalunya i a la política catalana. Abans s'ha presentat a Madrid, al Tribunal Suprem i de forma voluntària. El jutge Pablo Llarena l’ha citat per al pròxim 8 d’abril i l’ha deixat en llibertat sense mesures cautelars. “El desig sempre ha sigut tornar, i ara sent diputada electe hem cregut que era el moment”, ha defensat Serret a la sortida de l’alt tribunal, prometent lluitar contra la repressió i per trobar una solució política al conflicte català. Ha estat rebuda amb aplaudiments.

Després de la compareixença de Serret al Suprem, Pablo Llarena ha acordat la seva llibertat provisional i ha deixat sense efecte l’ordre de cerca i captura. De la mateixa manera, l’ha citat el 8 d’abril a les onze del matí perquè declari, citant també la Fiscalia i les altres parts personades en la causa del procés. L’única obligació que li ha imposat és la de designar un domicili per a poder ser localitzada i que comparegui cada vegada que sigui cridada. El magistrat instructor avisa que l’incompliment d’aquestes condicions comportaria la modificació de la seva situació personal.

 

"Un dia especial"

A la seva sortida del Tribunal Suprem, Meritxell Serret ha declarat que és un “dia especial” i que està “bé i feliç” de poder tornar a Catalunya. Ara només pensa en “acabar de recórrer els 406 quilòmetres fins al meu poble i la meva família”. Ara assumirà l’acta de diputada al Parlament, que demà mateix es constitueix. Ha explicat que “molt poca gent” sabia del seu retorn de l’exili.

meritxell serret tribunal supremo foto nicolas tomas

Serret ha comparegut acompanyada de representants dels partits independentistes / Nicolas Tomás

“Soc aquí perquè mantinc el meu compromís. Vull ser diputada i exercir políticament per a seguir avançant per a una resolució democràtica del conflicte i acabar amb la repressió contra el moviment independentista”, ha assegurat l’exconsellera d’Agricultura. Ha defensat que ara, amb la seva nova condició de diputada, era el moment de fer el pas.

 

Forces independentistes catalanes i basques

L’han acompanyat representants de totes les forces independentistes catalanes i basques. El cap de files d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, s’ha mostrat orgullós de la “valentia” de Serret, la primera exiliada que torna. El portaveu republicà al Congrés ha desitjat que no sigui l’últim que fa el camí de tornada a Catalunya.

Els delictes pels quals se la va voler processar van ser malversació de fons públics i desobediència. L'alt tribunal argumenta que com que no se li ha atribuït cap despesa concreta per a l'organització del referèndum al departament que ella comandava i tenint en compte que a la resta de consellers en la seva mateixa situació —Mundó, Borràs i Vila— se'ls va absoldre del delicte de malversació —que és el que pot comportar penes de presó—, no l'han detingut.

 

Imatge principal: Meritxell serret en el moment de sortir del Tribunal Suprem / ACN