El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha mogut finalment peça i ha demanat una reunió amb el president Carles Puigdemont, segons ha pogut saber El Nacional. De moment no s’ha concretat la data exacta de la cita mentre els respectius gabinets contrasten agendes.

La consellera de Presidència, Neus Munté, ha confirmat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que s'està preparant la trobada, tot i que ha atribuït la iniciativa al Govern i no a la Moncloa. 

No obstant, fonts de Presidència insisteixen que va ser el cap de l'executiu espanyol el qui, a través de la direcció del PP català, va fer arribar divendres al vespre el missatge a Puigdemont en el sentit que tenia interés a celebrar l'entrevista. Per aquesta raó, el cap de l'oficina del President, Josep Rius, hauria enviat aquest mateix matí un mail al cap de Gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, per fer-li saber la disposició de Puigdemont a concretar una reunió. El president, però, demana que la trobada tingui contingut i que serveixi parlar de les relaciones entre Catalunya i Espanya.

Silenci de Rajoy

L'expectació davant aquesta cita es produeix després que el responsable de l’executiu espanyol no va trucar Puigdemont per felicitar-lo, com és habitual, quan va ser investit president el passat 10 de gener. Tampoc s’hi va posar en contacte el 20 març quan l’accident d’un autocar a Freginals va provocar la mort de 13 estudiants d’Erasmus, tot i que la magnitud i abast internacional d'aquell desastre va donar peu a trucades telefòniques del rei Felip VI i del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per interessar-se sobre la situació, així com a la visita del primer ministre italià, Matteo Renzi.

De moment, l’únic contacte que han mantingut els dos presidents va ser amb motiu de l’acte d’homenatge a les víctimes del vol de Germanwings que es va celebrar el 13 d’abril a l’aeroport del Prat. En aquella ocasió, però, es va constatar la fredor entre els dos polítics, que no van aprofitar la cita per mantenir una trobada, ni tan sols una conversa a banda.

El gest de la Moncloa arriba després que Puigdemont ha rebut ja al seu despatx a la Generalitat el secretari general del PSOE, i el de Podemos, Pablo Iglesias, i quan té previst rebre divendres vinent el màxim responsable de Ciutadans, Albert Rivera.

Rajoy, que tot apunta que es veurà abocat a unes noves eleccions el pròxim 26 de juny, podria intentar trencar amb aquesta trobada la imatge d'immobilisme i falta de diàleg que transmet el fet que el president català hagi rebut tots els líders polítics espanyols menys ell.