La 'Quema de Judas' és una tradició que als catalans no ens sona de res, ara bé, si preguntes fora de Catalunya molts pobles espanyols t'explicaran què és. Aquesta festa, que es celebra durant la Setmana Santa, com ja dona pistes el seu propi nom, consisteix en la crema d'un ninot que representa un personatge conegut i que canvia cada any. Aparentment una tradició innocent si no fos perquè en algunes edicions ha creat controvèrsia per l'elecció del personatge; l'any 2019 a Coripe (Sevilla) es va decidir que el personatge de l'any que mereixia ser cremat era Carles Puigdemont. Normalment s'escull un personatge que es considera dolent, ja que se li desitja el destí de morir cremat, per fer-se una idea d'altres personatges considerats malèfics que s'escullen, aquest any a Vallesco (Gran Canaria) es cremarà Vladimir Putin.

Els habitants de Vallesco consideren que Vladimir Putin mereix ser cremat i apedregat per la seva decisió d'iniciar una guerra i per les nombroses massacres que estan cometent els seus soldats. Els de Gran Canaria han decidit que un personatge com Putin que, per exemple, va ordenar la matança de Butxa, a la rodalia de Kíiv, on es van trobar centenars de cadàvers que havien deixat els soldats russos en la seva retirada de la capital, ha de ser escollit el pitjor personatge de l'any i per tant cremat. Doncs una decisió semblant es va prendre a Coripe el 2019, quan la catalanofòbia i l'odi extrem van envair els carrers de la localitat i van convertir el president a l'exili, Carles Puigdemont, en el protagonista de la festa. Un ninot de mida real del president, abillat amb una estelada i un llaç groc molt gran a la solapa de l'americana, va recórrer els carrers de la localitat fins arribar a la plaça del poble. Allà, el Judes de l'any (Puigdemont) va ser penjat pel coll d'una figuera, el van tirotejar i cremar del tot. Entre els Judes d'altres edicions hi ha Eva Sannum, Iñaki Urdangarin, l'assassí de Marta del Castillo o bé Ana Julia Quezada, l'assassina confessa del nen Gabriel

Les excuses de Putin

És fàcil comprendre que Vallesco s'hagi decantat per Putin; el president rus va assegurar aquest dimarts que la massacre i barbàrie comesa a Butxa és una "falsificació". El líder del Kremlin va anar més enllà i va comparar aquesta "mentida" amb les presumptes armes de destrucció massiva de l'Iraq que van al·legar els Estats Units per iniciar una invasió: "Allò era igual de fals que Butxa", va insistir. En paral·lel, Putin va explicar que, cada vegada que algun líder europeu o occidental li retreu en converses telefòniques les "atrocitats" comeses a Ucraïna, ell respon amb la "brutal destrucció que va causar l'aviació nord-americana a ciutats de Síria, com ara Al-Raqqa". En aquest sentit, el mandatari rus va criticar que "ningú va reaccionar aleshores" i que es va fer el "silenci".