Com estan els pressupostos que prepara el Govern?
Doncs bé. Estan encarant-se. Crec que podrem donar bones notícies. Dels treballs que em va reportant el vicepresident Junqueras crec que tot està alineat perquè no passi el que va passar el juny. I tots estem molt interessats a tenir pressupostos, tenir-los aviat i bé. Aquest és el propòsit del vicepresident i estic convençut que se’n sortirà, seguríssim. Ajudarem tot el que faci falta perquè se’n surti. És que, si no hi ha pressupostos, hi ha eleccions.

Tenim el pressupost molt més aplanat que abans de la qüestió de confiança

Però necessiten el suport de la CUP per tirar-los endavant...
Sí. Jo necessitava el suport de la CUP per tirar endavant la qüestió de confiança i vaig dir que si no havien d’estar en disposició d’aprovar pressupostos, que no em votessin. I van votar. Per tant, ja vaig tenir el suport de la CUP i la CUP ja es va comprometre a tenir voluntat d’aprovar els pressupostos. Crec que ho tenim molt més aplanat del que, segurament, ho teníem abans de la qüestió de confiança.

Però la CUP demana, per exemple, apujar la pressió fiscal en els trams més alts de l’IRPF...
Jo no estic en la negociació pressupostària. No em toca a mi. Pertoca al departament del vicepresident, com és lògic. Per tant, la proposta que faci el departament és la proposta del Govern. És una proposta, jo crec, molt positiva, molt sòlida. És clar que molts elements són iguals, però n’hi ha que són molt millors, jo vaig parlar de 7.000 places a la funció pública. El departament està fent molt bona feina.

La consellera de Presidència va dir a l’última roda de premsa que seria un pressupost molt semblant i la CUP diu que no donaran suport ara al mateix pressupost de juny.
Però és que molt semblant no vol dir el mateix.

Però s’hi acosta molt...
És clar, no volem pas enganyar. Amb els ingressos que tenim, molt diferent no pot ser. Ho hem dit des del primer dia. Ara, serà exactament el mateix? Tampoc. En aquest marge és on hi ha l’esperança.

Hem vingut a fer la independència i no la podrem fer si no hi ha pressupostos

Hi haurà prou espai per encabir un acord?
Estic segur que sí. Perquè, què hem vingut a fer aquí? Ens hem vingut a barallar per 30 milions d’euros que podrem gratar de no sé on...? Hem vingut a fer la independència i no la podrem fer si no hi ha pressupostos. Aquests pressupostos els necessitem. I seran uns pressupostos perfectament votables per qui vulgui la independència i qui vulgui millorar el nivell de vida dels catalans amb els recursos de què disposem. No anirem enrere, anirem endavant. No anirem tan endavant com voldríem però més endavant que si ens quedem així. El ministre Montoro és el principal beneficiat que no tinguem pressupost. Jo he detectat voluntat a la CUP de poder trobar acords. Estic absolutament convençut que el vicepresident aquesta vegada aconseguirà que els pressupostos tinguin llum verda al Parlament.

I quan es presentaran?
La nostra voluntat és presentar-los quan ho tinguem treballat internament i tinguem avançades les converses amb la CUP. No ho demorarem eternament, això. Estem parlant de les properes setmanes, no estem parlant de desencallar el tema d’aquí a tres mesos. D’aquí a tres mesos equival a no tenir pressupostos.

El PSOE, que sempre parla de federalisme, no ha federat mai res quan ha governat. Ja no pot continuar enganyant

El procés ha desencadenat la desintegració del PSOE?
Dit així, no. El PSOE fa anys que té el germen de la desintegració dins per no afrontar la realitat. D’una banda, té com a vaques sagrades gent que no són exemplars, ni són persones que puguin deixar en bon lloc el que vol dir la militància socialista, gent que practica les portes giratòries, que s’asseu a consells d’administració de multinacionals de l’energia, que pontifica des d’uns llocs que no tenen res a veure amb el que són els valors de base del socialisme. Després perquè ha estat un partit que no ha llegit bé el que ha passat a la societat espanyola, de canvi generacional i noves necessitats. I tercer, no ha llegit bé la realitat territorial. El PSOE, que sempre parla de federalisme, no ha federat mai res quan ha governat. Ja no pot continuar enganyant. No ha entès res del que demana la societat catalana. I es va empetitint i es va arraconant i acaba fins i tot suplicant al PP que li permeti votar-lo per fer president Mariano Rajoy. Acaba aquí. Per tant, ve de molt lluny. Ara, l’excusa per carregar-se Pedro Sánchez pot haver estat que va fer una cosa tan agosarada com dir, és que potser hauríem de parlar amb els representants de 2 milions de catalans que diuen que volen marxar d’Espanya a veure què els passa. Doncs, segurament, això ha influït, però ha estat la decadència final, les seves baronies territorials les han dit molt grosses. Culpar-nos a nosaltres, ja sé que és molt fàcil, però no. Això ve de molt lluny.

Susana Díaz forma part de la pitjor tradició del PSOE, de l'anticatalanisme i el poder a qualsevol preu

Vostè ha tingut una relació cordial amb Pedro Sanchez, què li sembla la presidenta andalusa, Susana Díaz?
Forma part de la pitjor tradició del PSOE en relació a Catalunya. Quan necessita guanyar vots, en comptes de fer-ho a partir del convenciment que té coses atractives per als seus electors potencials, recorre a Catalunya, parla malament de Catalunya, diu veritables falsedats i aconsegueix tenir un cert predicament. Després ens hem de sentir a dir per què Catalunya té mala imatge a Andalusia. Home! Si la presidenta d’Andalusia per guanyar vots utilitza el manual de l’anticatalanisme, quina imatge vol que tinguem! Per tant, des d’aquest punt de vista, molt decebut. Per altra banda, forma part d’aquesta tradició del partit socialista, del poder a qualsevol preu, a canvi fins i tot de trair la promesa electoral. Aquest PSOE avui està implorant al PP que si us plau no ens ho posis difícil perquè et volem fer president. És una imatge molt patètica. Doncs això té noms i cognoms. I algun dia aquestes persones, entre elles la presidenta andalusa hauran d’explicar als seus votants per què aquesta traïció, si l’acaben fent.

Preveu terceres eleccions o creu que hi haurà finalment investidura?
No sé què preveure ara mateix, perquè han passat tantes coses imprevistes en pocs dies que pot passar de tot. L’últim comitè federal algú preveia que acabaria com va acabar? No. Per tant, avui dia és un esport de risc intentar aventurar previsions de la política espanyola, perquè sorprèn.

I què convé més al procés?
Ja he dit abans que nosaltres ens vam emancipar políticament el 27-S en una circumstància o en una altra nosaltres prendrem les nostres pròpies decisions.

El front del referèndum s'ha eixamplat al Parlament i el del 'no' s'ha debilitat

Els comuns han matisat la seva posició al Parlament en relació al referèndum per facilitar entesa amb JxSí...
Ho valoro positivament. El front del 'no' s’ha debilitat i el front del referèndum s’ha eixamplat. Per tant, aquells que tenen 16 diputats a favor del federalisme, ens han de dir a nosaltres que no tenim un mandat democràtic per defensar el referèndum. S’ha empetitit el front del 'no'. Qui vulgui comparar el pes del referèndum amb el pes contra el referèndum ho té fàcil. Miri els números del Parlament i tindrà clar que hi haurà una majoria absolutíssima a favor del referèndum.