El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha mostrat la seva preocupació a les xarxes socials instants després de conèixer la victòria del candidat republicà, Donald Trump, a la presidència dels Estats Units. Més tard, ha publicat un tuit on, amb to més protocol·lari, felicitava al polític republicà.

“Ens hem de preparar per a una època enormement complicada i incerta. Encara més”, ha piulat Puigdemont, citant un missatge del ‘Financial Times’ on explicava que amb la victòria de Pennsilvània, el magnat americà assolia els 267 vots, a tres dels necessaris per arribar a la Casa Blanca.

Precisament, durant la sessió de control del Govern al Parlament, el líder del PP, Xavier Garcia Albiol, l’ha interrogat sobre la incertesa que ha expressat i li ha demanat a què es referia. El president ha replicat que s’havia limitat a expressar una sensació que ha experimentat bona part de la població mundial, i en particular europea, davant d'un resultat imprevist. “Les coses canviaran i hem d’aprendre a gestionar una situació que, amb tota llibertat, han triat els nordamericans”, ha reblat.

El president ha aprofitat les crítiques d'Abiol per convidar el PP a assumir les realitats encara que no agradin. "Hi ha una realitat que és una tria del electors americans que no ens agrada però s'ha de respectar i a partir d'aquí s'ha de gestionar", ha explicat.  Tot seguit, ha recordat que "el catalanisme sempre ha estat militant contra les causes que avui defensen els populismes" i ha assenyalat que la primera persona d'Europa que ha felicitat Trump ha estat la líder del FN francés, Marine Le Pen, que en relació a Catalunya "té la mateixa posició" que el PP.

En abandonar el ple, el president ha fet públic un nou tuit on, amb un to molt més protocol·lari i en anglès, felicitava Trump per la seva victòria i mostra la confiança que continuïn les bones relaciones entre els dos països.

D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha cridat a “unir forces” en defensa de la vida, democràcia i els drets humans, instants després de confirmar-se la victòria de Trump. El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante-Fachin,  ha reinvidicat l'espai alternatiu amb la següent piulada: "Sempre, als moments foscos de la història, milions van resistir davant la barbàrie. I van construir alternatives. Ara ens toca a nosaltres." En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el secretari polític de Podemos, Íñigo Errejón, que ha destacat el paper del moviment 15M ja que sinó l'indignació popular no s'hagués articular d'un mode reaccionari, segons ell.

Instants després, el president Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha felicitat al candidat republicà per la seva victòria en les eleccions presidencials. El ministre d’Afers Exteriors, Alfonso María Dastis, ha declarat en una entrevista a Onda Cero que “Trump ha dit moltes coses que quan governi no dirà”