Les reiterades negatives de la CUP a no aprovar els pressupostos han fet el seu efecte. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja s'ha cansat de les peticions dels anticapitalistes i, després que ahir decidissin mantenir l'esmena a la totalitat, avui els ha acusat durant la presentació del projecte #Invulnerables a Viladecans, de ser els "destructors" del procés sobiranista perquè el seu veto als comptes deixant-se endur pel "partidisme" l'està "estripant".

Puigdemont ha titllat els dirigents de la CUP d'"irresponsables i insensibles" perquè no són capaços d'aparcar "apriorismes ideològics i avantatges partidistes" per aprovar uns pressupostos que tenen per objectiu incrementar en 870 milions d'euros les partides socials destinades a lluitar contra la pobresa.

El president, que els ha retret que "només els catalans podem impedir la independència fent les coses malament", ha advertit que ara "estem en un moment clau per saber si continuem sent constructors o no, si pensem en els més vulnerables o en els més intransigents", i ha apel·lat a la "gran responsabilitat" de tots en aquest procés perquè "qui se la juga no és principalment el Govern, sinó el país, i sobretot les persones que més pateixen, els col·lectius més vulnerables".

Per això ha volgut subratllar i deixar-los clar que "no som dispensadors de caritat, sinó que som tots junts constructors de respostes i constructors de dignitat", i els ha recordat que Catalunya viu "un moment clau" que requereix "saber si volem respostes o ens tremolaran les cames pels prejudicis ideològics o partidistes".

Ara bé, en cas que la política no trobi la fórmula (quasi) màgica per superar aquest conflicte, Puigdemont s'ha mostrat convençut que "l'endemà d’una derrota sempre s’alça una generació de constructors disposada a apedaçar allò que els destructors han esparracat".

El fracàs de les negociacions

Després que ahir el Govern acabés cedint a algunes de les propostes de la CUP i acceptés incorporar als pressupostos els impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional -i els anticapitalistes es neguessin a retirar l'esmena a la totalitat-, Puigdemont ha suspès els actes que tenia agendats per poder seguir les converses de les negociacions i ha decidit, també, trencar el gel i sortir a la càrrega.

Fins ara, sempre havia evitat criticat en públic les accions dels cupaires en relació a l'aprovació dels pressupostos, però avui no ha aguantat més i, amb la paciència sota mínims, els ha etzibat que el seu "partidisme" perjudica de ple el mandat del 27-S.

El president ha recordat que els pressupostos que ha presentat el Govern recullen "les bondats i les voluntats" del ple monogràfic contra la pobresa i ha posat sobre la taula que aquests comptes s'emmarquen en el "compromís de posar tots els recursos que siguem capaços d'aconseguir a disposició de les persones perquè tinguin accés a una vida digna amb oportunitats i amb garanties d’èxit personal i social".

#Invulnerables

Puigdemont ha encapçalat la presentació del projecte #Invulnerables, impulsat pel Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, la Fundació FC Barcelona, l'Obra Social "la Caixa" i la Fundació Rosa Oriol. Es tracta d'un programa que "aposta" pels nens i la família i que té per objectiu "garantir la igualtat d'oportunitats" a persones que viuen en un context de vulnerabilitat. 

Concretament, va adreçat a les famílies que seleccionen els serveis socials o les activitats del tercer sector, que tinguin nens d'entre 0 i 18 anys amb determinades necessitats socials que no quedin cobertes pels serveis públics.