Els eurodiputats de Junts no desaprofiten cap ocasió per denunciar contradiccions internes en el discurs de la UE sobre la defensa de l'estat de dret i les llibertats fonamentals. Les crides de la Unió per reclamar la llibertat del líder opositor rus Alexei Navalni s'ha convertit en un nou argument. Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han presentat una pregunta a la Comissió Europea sobre la credibilitat del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, per demanar l'alliberament de Navalni quan Amnistia Internacional i les Nacions Unides han demanat també la llibertat dels presos polítics catalans sense obtenir cap resultat.

"Està la Comissió preocupada pel fet que el menyspreu davant les opinions d'Amnistia i del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides sobre un estat membre soscavin la credibilitat del senyor Borrell per exigir l'alliberament del senyor Navaldi?", han preguntat per escrit els eurodiputats.

Precisament, la pregunta s'ha anunciat just el mateix dia que el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, ha replicat a les crides de Borrell sobre la llibertat de Navalni, recordant l'existència de presos polítics a Catalunya i els episodis d'excessos policials a diferent països de la UE. Lavrov ha expressat les seves protestes durant la roda de premsa que han protagonitzat conjuntament a Moscou després e mantenir una reunió de treball.

Crides de l'ONU

En la seva pregunta, els eurodiputats de Junts recorden a la Comissió que el Parlament Europeu i Amnistia Internacional han demanat la llibertat de Navalni, i que Borrell ha advertit que l'empresonament va en contra dels compromisos internacionals de Rússia sobre l'estat de dret i les llibertats fonamentals. 

En aquest punt, subratllen que Amnistia Internacional també ha demanat la posada en llibertat immediata de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez en vuit ocasions igual com ho ha demanat el Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides. Però, en canvi, ni Espanya ni les autoritats europees han reaccionat a aquestes peticions.

 

Per tot plegat, demanen si la Comissió considera rellevants les opinions d'Amnistia Internacional sobre Navalni, així com sobre Cuixart  Sànchez, i si tindrà en compte en cas de l'opositor rus els posicionaments de l'ONU i el seu Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries.

 

A la imatge principal, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, als seus escons al Parlament Europeu / ACN