El president a l'exili Carles Puigdemont no ha tancat la porta a un acord entre Junts per Catalunya i el PDeCAT davant unes possibles eleccions. Puigdemont ha explicat que la seva formació sempre té les "portes obertes" i que encara hi ha diàlegs oberts amb el PDeCAT, i ha negat qualsevol mena de "purga" pel que fa al canvi de consellers al Govern. "Hem tingut i continuem tenint converses amb el PDeCAT. Per nosaltres no quedarà. Però ha de ser un acord que vagi en els termes que hem anat expressant", ha indicat en una entrevista aquest dilluns a El Matí de Catalunya Ràdio.

En aquest sentit, el president ha dit que Junts per Catalunya no va “en contra” del PDeCAT,  sinó que busca la “fraternitat” i la “unitat”. Tot i això, el que no ha volgut respondre ha estat si ell serà el candidat de la formació a la presidència de la Generalitat. 

"Resposta de país"

Respecte a la possible inhabilitació del president Torra, Puigdemont ha demanat una "resposta de país" i ha apel·lat, un cop més, a la unitat estratègica entre l'independentisme. Tot i mostrar-se convençut que els socis de Govern "trobaran el camí", Puigdemont ha admès que encara s'està "buscant" aquesta resposta compartida i ha instat la resta de forces de l'oposició a sumar-se.

"Inhabilitar un president per una pancarta que reclamava drets fonamentals és una salvatjada democràtica. En qualsevol de les democràcies avançades d'Europa això no passaria. La pancarta és l'excusa. El poder judicial espanyol es dedica a carregar-se els drets fonamentals de la ciutadania. No ho podem acceptar, això concerneix a tot el conjunt de la societat. Quan ataquen els nostres drets, hem de respondre tots", ha dit. 

En aquest sentit, Puigdemont ha fet balanç i ha posat "la nota màxima" al seu successor, Quim Torra, que, segons creu, s'enfrontava a una legislatura" duríssima. "Dos anys i mig després d'arribar a la presidència de la Generalitat, li poso la màxima nota al president Quim Torra. Va assumir el càrrec en les pitjors condicions", ha conclòs.