La Fundació Fundesplai ha presentat aquest dilluns una petició d'indult per a Jordi Turull per raons humanitàries relatives al seu entorn familiar, després que es morís el su pare, Mingo Turull, ara fa sis dies. Jordi Turull va ser patró de Fundesplai i, actualment, és membre del seu consell assessor. També ha estat soci i col·laborador voluntari de Càrites i d'altres organitzacions. 

A més, aquest requeriment, que compta amb l'adhesió de la majoria d'entitats del tercer sector social català, també ressalta la trajectòria de Turull "al servei de la societat civil, la democràcia i la defensa dels col·lectius vulnerables", ha apuntat l'entitat en un comunicat.

turull rull lledoners suspensió tercer grau - efeJosep Rull i Jordi Turull el dia que van entrar a Lledoners, després que se'ls suspengués el tercer grau / ACN

Taula del Tercer Sector Social hi dona suport

Un altre dels arguments dels signants per demanar l'indult és que consideren que els familiars més directes pateixen de manera molt intensa la privació de llibertat de Turull, cosa que fins i tot té conseqüències en la seva salut. Així mateix, creuen que la pena imposada és una greu restricció en la llibertat d’opinió, expressió i reunió pacífica, tal com han dictaminat reiteradament les Nacions Unides i altres instancies acreditades en la defensa dels drets i les llibertats.

A la petició també hi donen suport la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social (que aglutinen més de 3.000 entitats), la Fundació Pere Tarrés, representants a títol particular i també personalitats del món local, com ara tots els alcaldes del seu municipi, Parets del Vallès, des del 1979. També s'hi han adherit exconsellers com Lluís Recoder i Neus Munté, així com l'expresident del Parlament Joan Rigol.

El Tribunal Suprem va condemnar l'octubre del 2019 a dotze anys de presó  a Turull, que havia ocupat el càrrec de conseller de la presidència, pels delictes de sedició i malversació per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. A juliol d'enguany se li va atorgar el tercer grau, un règim de semillibertat, que posteriorment se li va suspendre com a mesura cautelar a l'espera que el Tribunal Suprem resolgui si l'accepta o el denega.