El president, Carles Puigdemont, ha agraït aquest vespre en un míting a Girona que Podemos hagi sortit del "pensament únic del Govern, del Congrés, de la Premsa" per demanar diàleg amb Catalunya i advertir que no farà costat a l'executiu de Mariano Rajoy en el camí de "retallar drets civils". "Ho hem d’agrair perquè finalment hi ha algú que diu: No podem callar més temps, faci el favor de dialogar", ha reconegut.

Puigdemont es referia a la denúncia que ha expressat aquest matí el líder de Podemos en el sentit que la resposta de l'Estat al referèndum català posa en perill "la democràcia i els drets civils", per la qual cosa ha reclamat diàleg i acordar un referèndum amb garanties.

El president ha ironitzat que l'Estat ho "posa molt fàcil" a l'hora de mostrar de quin país els ciutadans no es poden refiar i quin país volen. "Volem un país on la gent es pugui reunir lliurement, opinar i debatre, on els diaris puguin expressar-se lliurement, on no es registrin ni segrestin publicacions per articles que no agraden al poder, on no es permeti violentar la correspondència per decidir quines revistes s’envia o no, on la policia persegueixi els criminals i no els discrepants, i on tothom tingui dret a revisar el que vulgui de manera pacífica", ha reclamat.

"S'estan carregant les seves lleis"

Puigdemont ha exigit fugir de les "pràctiques totalitàries" que, segons ha dit, practica l'Estat espanyol. "La decadència democràtica de l'Estat espanyol no ens pot arrossegar", ha advertit després de denunciar que "s'estan carregant les seves pròpies lleis".

Després de denunciar que el Govern de Mariano Rajoy està aplicant a Catalunya, sense explicar-ho al Congrés, un estat d'excepció i aplica l'article 155 de la Constitució sense el preceptiu debat parlamentari, el president ha advertit que s'estan suprimint lleis bàsiques com la llibertat d'expressió, informació, opinió i impremta, la qual cosa ha creat alarma a tota Europa.

A més, ha acusat el PSOE i Ciutadans de donar suport "entusiasta" a aquesta acció de l'executiu estatal, mentre que a Catalunya, hi ha partits, en referència al PSC al qual no ha citat, que pretenen que els seus votants "no es comportin com a ciutadans lliures sinó com a militants de partit al qual deuen obediència, com si fossin súbdits d'una ideologia que menysprea la seva llibertat".

El president ha reclamat als presents que no es deixin véncer per la por, mentre els assistents replicaven corejant: "no tinc por".