El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat aquest divendres que l'any 1895 ja es perseguia el catalanisme polític i la voluntat d'autodeterminació. En concret, ha parlat de l'acord aprovat en una comissió parlamentaria al Congrés aquell mateix any que proposava introduir al Codi Penal un article que castigués "el separatisme" i ha lamentat que després de tants anys "seguim igual". “Fa 125 anys que acreditem una voluntat d’autogovern i que rebem respostes similars”.

En l'acte de commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa, un dels documents emblemàtics del catalanisme polític, el president ha assegurat que marcava una pilars "molt sòlids" i als quals "ens continuem recolzant". “Servim el catalanisme amb una visió modernitzada d’aquella assemblea de fa 125 anys”, ha insistit el president, que s'ha considerat "hereu de l'assemblea on tot va començar".

“Les Bases de Manresa ja s’anticipaven al dret de l’autodeterminació dels pobles”, ha destacat Puigdemont, afegint que només amb un Estat propi Catalunya podrà ser una nació "lliure, moderna i democràtica”.

Persistir davant les amenaces

El president ha promès que el Govern no deixarà de "persistir" davant les "amenaces" de l'Estat. "Si fa 125 anys no van deixar d'insistir ni amb l'eco de les amenaces que van arribar des del Congrés de Diputats ni tampoc amb les incerteses que tenien, avui tampoc ho farem", ha assegurat el cap de l'executiu. 

El president de la Generalitat ha parlat després de la intervenció de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Parlem com a persones en procés de judici o que ja hem rebut quatre advertiments perquè no complim el que els nostres conciutadans ens han encarregat", ha assenyalat el president.

De la seva banda, Forcadell ha constatat que "els projectes impulsats pel catalanisme sempre troben grans resistències", de manera que cal defensar-los "amb intel·ligència i astúcia".