El CNI ha admès que va utilitzar el programa d'espionatge israelià que només poden adquirir estats, Pegasus, per espiar persones de l'entorn independentista català, però ha subratllat que ho va fer sempre de manera individualitzada i amb autorització judicial, segons publica l'edició en paper del rotatiu madrileny El País en l'edició d'aquest dimarts. Aquesta notícia ha escandalitzat el President Carles Puigdemont que ràpidament ha reaccionat a la notícia qualificant-la de "gravíssima". "O sigui, que espiar les converses entre advocats i clients és legal? Espiaven les converses que manteníem amb Gonzalo Boye i Josep Costa mentre preparaven la meva defensa, és això el que estan admetent? Gravíssim. A Europa això seria un delicte molt greu. A Europa, és clar".  Fonts del servei d'intel·ligència espanyol no revelen ni a qui van espiar ni quan, però desconfien de la investigació de Citizen Lab que va destapar l'espionatge a almenys 65 independentistes amb Pegasus. Asseguren, en canvi, que molts dels que figuren a la llista no van ser espiats mai pel centre.

TUIT Puigdemont CNI
Piulades del President Puigdemont sobre l'espionatge amb Pegasus

El també eurodiputat ha fet dues piulades des d'on ha denunciat l'espionatge i ha restat credibilitat a les afirmacions que ha fet el citat diari ja que aquest afirma que no es va espiar a tanta gent com deia el centre d'estudis especialitzat Citizen Lab. Carles Puigdemont apunta que el concepte "'espionatge a independentistes' ja ho diu tot" i que, per exemple, si es canviés el concepte 'independentistes' pel de 'ecologistes', 'republicans' o bé 'comunistes', tothom tindria clar que és una "barbaritat". Segons el dirigent independentista el problema és que s'ha normalitzat espiar els independentistes: "Ser independentista et converteix en objectiu dels serveis d'informació".

Les fonts del CNI consultades per El Pais admeten que l'ens va adquirir Pegasus a mitjans de la dècada passada per uns sis milions. També corroboren que s'ha utilitzat per espiar càrrecs públics independentistes i expliquen que, en concret, se'ls ha infectat mòbils particulars que es van utilitzar per contactar amb "grups de caràcter violent com els Comitès de Defensa de la República (CDR)". Totes les escoltes, afegeixen, es van fer amb autorització judicial. Per la seva banda, El Español indica aquest dimarts que el Tribunal Suprem ha negat haver autoritzat un "espionatge massiu als independentistes".

Puigdemont reclama la detenció dels responsables

Aquest diumenge Puigdemont va exigir la detenció dels responsables de l'espionatge i que s'encarregui "una querella per organització criminal" a la Fiscalia. "Saben qui són", va assegurar a Twitter l'ara eurodiputat. El líder de JxCat va reaccionar així a l'anunci del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, de dur a terme un "control intern" del Cenrte Nacional d'Intel·ligència (CNI) sobre el CatalanGate i de proposar la reunió urgent de la Comissió de Secrets del Congrés. Puigdemont ho va considerar una "presa de pèl contínua" i va recordar que han "espiat sense límit" i "han violat les vides de desenes de ciutadans"