Matí de dilluns d’aquelarre al PDeCAT. La comissió nacional del partit ha celebrat la reunió mensual amb el president, Carles Puigdemont, i la coordinadora, Marta Pascal, al capdavant. I en absència del president del partit, Artur Mas, que fins al migdia no ha aterrat del viatge als EUA. La formació s’endinsa en el tram més complicat del full de ruta i el president ha volgut deixar clar que es tracta del punt exacte on s’havia previst.

Davant dels dirigents del partit, Puigdemont ha recordat que la situació en què es troba el PDeCAT no és una improvisació del darrer moment sinó resultat d’un procés que s’ha anat madurant els darrers anys i que ell s’està limitant a executar. Ha remarcat que el full de ruta estava dissenyat i que tothom en coneixia les conseqüències i dificultats.

El polític gironí ha volgut repassar les parets demòcrates per buscar les esquerdes que una informació d’aquest cap de setmana atribuïa al PDeCAT. Mas no era l'únic absent. Tampoc hi han pogut ser presents el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ni la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.

El president de JxSí, Jordi Turull, ha pres la paraula per explicar el punt calent que, segons la informació dominical, hauria obert les esquerdes del partit: la proposta de reforma del reglament del Parlament amb la qual aquest grup pretén accelerar la tramitació de les lleis de desconnexió de manera abreujada, un procediment que la cambra catalana reserva només als projectes del Govern.

Turull ha argumentat les raons de la proposta en la necessitat d'agilitzar els tràmits del projecte, ha assenyalat la complexitat que imposa el reglament del Parlament i el fet que en altres Cambres, com el Congrés dels diputats hi ha precedents d'aquesta mena de tramitació per via d'urgència en iniciatives tan transcendentals com la reforma exprés de la Constitució. L’exconseller Francesc Homs ha subratllat també l'existència d'un marc normatiu complex al Parlament, inspirat, segons ha recordat, pel tripartit.

Les intervencions que s’han escoltat en la reunió, nombroses, han servit per tancar files, segons els diferents dirigents consultats. En aquest sentit, la coordinadora de la partit, Marta Pascal, ha advertit de la necessitat de preservar la unitat del discurs del PDeCAT i evitar veus que puguin semblar dissonants dins la formació.