El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lamentat el cop de porta de la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, a la seva petició de comparèixer a la Cambra baixa. "No hi ha res explícit al reglament del Congrés que ho prohibeixi”, sinó “manca d’interès”.

“Un acord de la Mesa seria suficient per habilitar qualsevol fórmula perquè jo pogués exposar, debatre i escoltar els arguments de la resta de grups parlamentaris sobre el que està passant realment a Catalunya i el que ens proposem a fer”, ha afirmat el president en declaracions als mitjans des de Gavà.

Puigdemont ha recordat que la petició de comparèixer al Congrés que va fer per carta responia “a la petició que m’havia fet el mateix president Rajoy d’anar-nos-hi a explicar i crec deduir també que una part important de la classe política i de la societat espanyola”, que “vol escoltar arguments i veure com debatem al voltant d’un assumpte que es molt seriós i important”.

Per això ha dit: “La carta que ens ha dirigit la presidenta del Congrés no conté la resposta que esperàvem”. "Ni jo ni el Parlament no demanem cap projecte de llei”. “Catalunya ja ha presentat moltes propostes al Congrés i totes han estat rebutjades”, ha recordat el cap de l’Executiu, i per això, ha dit, “ja no ens queda res més que anar-nos-hi a explicar”, però “sembla que no ens volen escoltar”.
 
El president ha lamentat “la falta d’interès” del Govern espanyol a tenir “un debat obert i plural” sobre la situació política catalana. “Sembla la cançó de l’enfadós”, ha dit, perquè “quan demano al president Rajoy de parlar, em remet al Congrés; quan demano parlar al Congrés, em diuen que vagi al Senat, i quan ho vaig demanar la primera vegada ja em van dir que no”. “Quan posen tantes traves a fer una cosa tan senzilla com anar-nos a explicar, i que el Parlament de Catalunya permet, és que realment no hi tenen massa interès”, ha reblat.

El cap del Govern ha insistit que “la manera de resoldre la situació és que l’Estat reconegui que hi ha un problema i que té ganes d’abordar-lo i solucionar-lo” i l’ha instat a tenir “el coratge” de presentar una proposta per a Catalunya. “No m’explico com és que el Govern espanyol encara no s’ha assegut a parlar i a negociar amb nosaltres, fora d’Espanya no s’ho explica ningú”, ha afirmat. “Els ciutadans no es mereixen aquesta dilació”, ha sentenciat.