El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha denunciat davant del ple del Parlament d'Estrasburg que a la Unió Europea hi ha un doble vara de mesurar en matèria de drets humans i ha reclamat a la Comissió Europea que exigeixi als estats membres que apliquin els mateixos criteris que a la resta del món.

"Un dels actius més importants de la UE és la nostra credibilitat en matèria de democràcia i drets humans per defensar les minories en règims totalitaris a tot el món", ha assegurat Puigdemont en començar la seva intervenció, la segona davant del ple, també en anglès. 

A partir d'aquí s'ha referit implícitament a l'informe del grup de detencions arbitràries de les Nacions Unides que reclama l'alliberament de presos independentistes i s'ha preguntat quina hauria estat la resposta a Europa si aquest informe s'hagués referit a tercers països i què passa quan afecta a un estat membre de la Unió. "Hi ha una doble vara de mesurar quan això passa aquí a la UE", ha denunciat.

Aquest cop cap diputat ha aixecat la targeta blava per demanar el torn de rèplica. Això no obstant, l'eurodiputat popular Francisco José Millán Mon, que ha parlat en un torn posterior, ha carregat contra Puigdemont, lamentant haver "d'escoltar un pròfug de la justícia" i ha assegurat que a Europa "no hi ha cabuda per a aquells que trepitgen l'estat de dret".