El president en funcions, Carles Puigdemont, ha emplaçat aquesta nit els països de la UE a contribuir a fer que es respecti el resultat democràtic de les eleccions del 21 de desembre, i permetre que el Govern català pugui tornar a funcionar amb normalitat. Puigdemont ha fet una intervenció per videoconferència a Montpeller (Occitània, França), on ha precisat que aquesta és una petició que fa "com a president de Catalunya i com a ciutadà d'Europa". "Espero de tots els països europeus un respecte per la democràcia", ha remarcat.

Ha presentat una reivindicació de perfil democràtic. "Vull retornar amb seguretat i amb tota la legitimitat a Catalunya com el president escollit per un Parlament, que és un Parlament que surt directament de la voluntat dels ciutadans. Això no és ara possible perquè hi ha una amenaça d’impedir-me poder ser el president", s'ha queixat.

 El president ha apuntat que fins i tot França té una posició més democràtica que Espanya en aquestes qüestions, perquè ha obert diàleg amb el govern de Còrsega després de les eleccions en aquesta illa que han donat la victòria als sobiranistes. "Espanya hauria d'aprendre la lliçó. Tracten el tema parlant", ha apuntat.

El president ha recordat que el vicepresident Oriol Junqueras, el fins ara conseller d'Interior, Joaquim Forn, i dos representants d'entitats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, són a la presó, que mig Govern està exiliat a Brussel·les, i que l'executiu espanyol va interrompre la legislatura catalana amb l'article 155 i va convocar eleccions. "El nostre autogovern ha estat liquidat, més de 700 alcaldes són perseguits, avui a Espanya hi ha presoners polítics i electes amenaçats de detenció", ha resumit per dibuixar l'excepcionalitat de l'escenari. I s'ha preguntat per què es produeix aquesta situació: "Perquè hem complert el programa electoral", ha deduït.

Puigdemont ha qüestionat que el govern espanyol hagi evitat tota negociació política i, en canvi, s'hagi refugiat en els tribunals per combatre les demandes catalanes, i ho ha atribuït a una baixa qualitat democràtica espanyola. "A Espanya encara s'hi pot notar l'ombra del franquisme", ha indicat, perquè considera que la Constitució és lluny d'haver estat fruit "d'un procés de transició exemplar", tal com proclama la versió oficial.

El president s'ha mostrat molt crític amb la forma com es va actuar des del poder espanyol en les eleccions catalanes, i ha acusat "els aparells de l'Estat" d'haver actuat a favor dels partits unionistes, mentre la majoria de mitjans de comunicació "no van respectar la pluralitat". Adreçant-se de forma directa al president espanyol, Mariano Rajoy, i tenint en compte la victòria dels independentistes, no s'ha estat de preguntar-li si respectarà els resultats del 21-D i permetrà el Govern que trii el Parlament. "Avui a Espanya hi ha presoners polítics i electes amenaçats de detenció", ha explicat al públic que l'escoltava.

A l'acte també hi han participat la diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs, la d'ERC Anna Surra i la dirigent de la CUP Mireia Boya. Aquesta ha saludat Puigdemont reiterant la seva esperança que pugui tornar aviat a Catalunya.