En una conferència a Elna, a la Catalunya del Nord, Carles Puigdemont ha anunciat que serà el cap de cartell de Junts per Catalunya per les eleccions del pròxim 12-M. A la conferència que va oferir Puigdemont des d'Elna hi van assistir mitjans catalans, espanyols i de tot el món. L'expectació per saber si finalment Puigdemont tornaria a ser el cap de llista de Junts ha traspassat fronteres i així s'ha vist en la cobertura que han fet diversos mitjans dels fets. Des de Le Monde, fins Bloomberg, el possible retorn de Puigdemont a Catalunya i la Generalitat ha ocupat titulars. 

Si bé l'anunci de Puigdemont ha estat àmpliament cobert, alguns mitjans de comunicació han comprat les narratives de la premsa espanyola a l'hora de referir-se al president. Per exemple, fent servir el concepte "fugitiu". És el cas de diverses capçaleres com, per exemple, el Financial Times: "El separatista fugitiu Carles Puigdemont es presenta a les eleccions catalanes". És més, en la resta del text s'arriba a fer referència a Puigdemont com "líder a l'exili autoimposat". Més dur ha estat Bloomberg, que ha titulat: "El pària català torna a Espanya amb plans de recuperar el poder". 

financial times puigdemont
Font: Financial Times
bloomberg puigdemont
Font: Bloomberg

Per altra banda, altres mitjans han posat el focus en el risc de detenció al qual s'enfronta Puigdemont. Concretament, el mitjà alemany Dier Spiegel ho destaca a l'epígraf de la notícia que resa: "Hi ha risc de detenció si entra al país". A sota, el titular afirma: "El separatista Puigdemont vol presentar-se a les eleccions de Catalunya". En el text també s'apunta que és la tercera vegada que es presentarà a les eleccions catalanes d'ençà que va marxar a l'exili. 

dier spiegel puigdemont
Font: Der Spiegel

Un altre aspecte que es destaca és el context en què es podria donar aquest retorn, és a dir, amb l'aplicació de la llei d'amnistia. Una de les capçaleres en posar aquí el focus ha estat Le Monde. El diari francès detalla: "A mitjans de març, els diputats espanyols van aprovar una llei d'amnistia per als separatistes, que obre la possibilitat de presentar-se al senyor Puigdemont". L'indépendant, un altre mitjà francès, també es fa ressò de la candidatura de Puigdemont i destacat l'espai on es va fer: Elna. 

le monde puigdemont
Font: Le Monde
l'indapendant titular puigdemont
Font: L'Indépendant

Politico ha apostat per un dels titulars més directes: "Es presenta: Puigdemont vol ser president de Catalunya - un altre cop". Finalment, The Washington Post destaca en el seu titular que el retorn de Puigdemont es pot veure condicionat per les possibilitats de governar. El diari estatunidenc titula: "El líder català fugit, Puigdemont, es compromet a tornar a Espanya si pot tornar al poder". 

Politico puigdemont
Font: Politico
washington post puigdemont
Font: The Washington Post

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!