El president a l'exili Carles Puigdemont ha instat a explorar un pacte electoral entre JxCat i PDeCAT perquè considera que les bases de tots dos partits no volen que concorrin per separat a les pròximes eleccions catalanes, tot i que ha rebutjat la coalició com a possible solució.

En declaracions a Efe, Puigdemont ha manifestat així la seva voluntat d'explorar acords tot i la ruptura entre la seva anterior formació, el PDeCAT, i la nova JxCat que ell lidera, una crisi que ha arribat als tribunals per l'ús de la marca "Junts per Catalunya".

Malgrat aquesta situació, Puigdemont ha ressaltat que entre els càrrecs d'un i altre partit hi ha "una bona relació personal i algunes sintonies", cosa que creu que han d'"aprofitar" per intentar buscar punts de consens. A més, "el desig majoritari de les bases de JxCat i diria que també del PDeCAT és que no hi hagi llistes diferents" en les pròximes eleccions, ha dit.

"Si preguntem a la gent de JxCat i PDeCAT si li agrada que hi hagi diverses llistes o una sola llista, crec que la resposta és molt clara: volen que hi hagi una alternativa sòlida que pugui garantir un govern netament independentista", ha destacat l'expresident català. En aquest sentit, ha emfatitzat que, si aquest és el "desig" de les bases, seria pertinent "trobar la millor manera de satisfer-lo".

"La solució no passa per una coalició"

Si bé ha manifestat la seva disposició a explorar fórmules de col·laboració -que ha ressaltat caldria discutir "fraternalment i lleialment"-, ha deixat clar que "la solució no passa per una coalició" entre els dos partits.

Preguntat per si, com a alternativa, seria possible integrar persones del PDeCAT dins de la llista de JxCat sense que sigui una coalició, Puigdemont ha evitat concretar si seria una de les fórmules per les quals apostaria. En tot cas, ha puntualitzat que Junts per Catalunya, des del seu naixement com a candidatura electoral el 2017, "mai ha deixat de ser un espai on hi ha hagut gent del PDeCAT, gent que no era del PDeCAT i gent que no militava a cap partit".

Puigdemont ha assegurat que encara no s'ha plantejat si es presentarà com a candidat de JxCat a les eleccions catalanes al·legant que encara no estan convocades i que el procés constituent del seu partit encara no ha culminat (l'acte final és el 3 d'octubre). "Quan arribi el moment i ens trobem en aquesta tessitura, prendrem entre tots decisions al respecte, és una decisió personal però també d'equip i de projecte", ha afirmat.