El president a l'exili i president del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha volgut transmetre un missatge sobre la convocatòria d'un nou referèndum a Escòcia. A través de les xarxes socials del Consell, s'ha difós un vídeo en què Puigdemont celebra que "l'any que ve els escocesos siguin cridats de nou a les urnes per participar en un nou referèndum d'autodeterminació". A més, ha remarcat el seu desig perquè referèndum sigui un èxit i ha expressat el seu compromís i el del Consell amb el mateix: "Treballarem amb les institucions escoceses perquè sigui un èxit". 

"Cap nació ha de ser privada del seu dret d'autodeterminació", ha remarcat Puigdemont, qui ha afirmat que Escòcia ara té una nova oportunitat "per esdevenir un Estat independent a través d'un camí plenament democràtic i pacífic". Justament per això, Puigdemont ha exhortat a tothom a treballar per fer-ho possible. 

Per tal que el referèndum es pugui materialitzar de forma legal i pacifica com pretén el govern escocès caldrà algun acord amb l'Executiu anglès. En aquest sentit, Puigdemont ha afirmat: "no tinc dubtes que el govern britànic respectarà el dret dels escocesos de decidir el seu futur". El president del Consell per la República ha finalitzat el seu missatge desitjant al poble escocès bona sort i exclamant: "Llarga vida a Escòcia!". 

19 d'octubre de 2023

Gairebé deu anys més tard del primer referèndum per la independència d'Escòcia s'ha tornat a fixar una data per consultar a la població quin ha de ser el futur de la nació. El passat dimarts, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va anunciar davant del Parlament que convocaria una consulta unilateral i no vinculant sobre la independència el 19 d'octubre de 2023. La convocatòria arriba sense un acord amb Downing Street, ja que segons ha exposat Sturgeon, la democràcia escocesa no es pot mantenir "empresonada" per a la manca de voluntat de Boris Johnson. De manera que, per ara, la convocatòria de referèndum tira endavant sense l'autorització de Londres.

A diferència del referèndum de 2014, que era vinculant, aquest s'ha convocat amb caràcter consultiu. D'ençà que el 'no' va guanyar el referèndum escocès en aquell moment, el Scottish National Part (SNP), la formació independentista de la qual forma part Sturgeon, ha anat guanyant suport elecció rere elecció. Justament per això, la primera ministra escocesa es va presentar als comicis de 2021 amb el compromís de celebrar un nou referèndum. Tanmateix, l'administració de Boris Johnson s'ha tancat en banda fins al moment a la possibilitat de tornar a consultar sobre el futur d'Escòcia, sobretot tenint en compte que el poble escocès va votar massivament per quedar-se a la Unió Europea i el Brexit no ha fet més que alimentar els sentiments contra la política de Londres.