El trencament del PDeCAT que presideix David Bonvehí apareix ara ja com un escenari més que possible. La votació -i rebuig- en el marc de l'executiva divendres passat de la proposta dels presos polítics i exili sobre la confluència dins de JxCat es pot haver convertit en el cop de gràcia.

La proposta de Jordi Turull, Josep  Rull, Quim Forn i Lluís Puig que planteja confluir en un JxCat sense quotes ni vetos i ajornar sis mesos el debat sobre la dissolució del PDeCAT es va fer arribar a la direcció el dia abans de la reunió de l'executiva i apareixia públicament el mateix divendres mentre la cúpula estava reunida. Aquest fet va provocar irritació en l'entorn de Bonvehí, que compta amb la majoria a l'executiva, i es va sotmetre a votació la proposta, tot i les protestes dels crítics que argumentaven que era el Consell Nacional qui s'havia de pronunciar sobre això. Finalment, la proposta va ser rebutjada.

"Ara la idea de JxCat i el que representa està més allunyada del PDeCAT que fa una setmana", assegura una font demòcrata, que subratlla el fet que els presos polítics van presentar una proposta, amb el suport de Carles Puigdemont, per superar el bloqueig de les converses amb la Crida de Jordi Sànchez i que va rebre un cop de porta a la direcció del partit.

Per contra, des de l'entorn de Bonvehí es retreu que la proposta com estava plantejada aboca el PDeCAT a dissoldre's, la qual cosa rebutja la cúpula demòcrata, i s'ha acabat convertint en l'element essencial que impedeix l'acord amb la Crida.

Notes i manifestos

El malestar que va provocar dins del partit la votació i rebuig de la proposta dels presos va obligar Bonvehí a fer una nota a la militància explicant que no es podia compartir la "literalitat del text" i argumenta que la votació va ser necessària perquè ja s'havia distribuït la proposta entre la militància i se li demanava l'adhesió.

Això no obstant, el cop de porta a la proposta dels presos ha ressonat per tota la formació. El mateix divendres, Puigdemont va fer costat públicament al plantejament dels presos a través d'una piulada. Dissabte va aparèixer un document de suport a la proposta, signat per centenars de dirigents del partit i simpatitzants.

Suport a Bonvehí

Des dels sectors afins a Bonvehí, s'ha replicat aquest dilluns amb un manifest, que ha avançat Nació Digital, en què els signants fan costat a la direcció del PDeCAT perquè acabi de reconfigurar l'espai "defugint del pensament únic".

Des de dissabte, molts dels responsables del partit han anat prenent posició a través de les xarxes socials.

Curiosament, entre les piulades de suport a un partit sense quotes i liderat per Puigdemont, va aparèixer l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, que dins de l'executiva va votar en contra de la proposta.

Fonts properes als presos asseguren que alguns d'ells han rebut la disculpa d'algun membre de la direcció que va votar en contra de la proposta.

Des de la direcció de JxCat s'assegura que Bonvehí ha multiplicat els contactes i el mateix dissabte va demanar una nova trobada amb el responsable de la Crida. Des de l'entorn dels presos, s'assegura que no hi ha hagut contacte.

Amb les espases enlaire, les opinions es divideixen entre els qui veuen impossible refer la trencadissa i els qui consideren inimaginable el trencament. Però la veritat és que un no acord per a la confluència amb JxCat, aboca el PDeCAT a la divisió inevitable. Una part important dels seus dirigents, entre els quals gairebé tots els consellers, han declarat públicament l'aposta per JxCat. A banda, que entre els membres de la direcció de la Crida, que lidera Jordi Sànchez, hi ha destacats dirigents del PDeCAT, com el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet.