Nou moviment en la crisi interna del PDeCAT. Els presos polítics i l'exili donen per decaiguda la proposta que van plantejar divendres passat a l'executiva del PDeCAT per construir una força política sense quotes ni vetos en l'espai de JxCat. Així ho han comunicat formalment al president del partit, David Bonvehí, a través d'una carta en què deixen clara la voluntat de rebaixar la tensió interna que s'ha instal·lat a la formació demòcrata. Això no obstant, els presos adverteixen que la decisió sobre JxCat encara està oberta i que serà adoptada per cadascun del associats del partit i no per la direcció.

La carta la signen des de la presó de Lledoners Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, i des de Brussel·les Lluís Puig, tots ells membres de l'anomenada comissió delegada del partit. En el text comuniquen a Bonvehí formalment la seva decisió.

coronavirus   jordi turull   surt preso lledoners mascareta   efe

Jordi Turull a les portes de Lledoners / EFE

Diferents visions: totes legítimes

Els presos argumenten que volen evitar que la seva proposta pugui ser "objecte de tensió dins del partit, ja sigui en assemblees territorials, sectorials o en el mateix Consell Nacional".

No obstant això, subratllen que dins de la formació demòcrata hi ha diferents visions sobre com s'ha de fer el trànsit a JxCat i que són totes legítimes, que s'han de debatre "en positiu i al marge de cap tipus de confrontació interna al llarg de les properes setmanes".

Debat obert encara

Malgrat aquest moviment, el presos no tanquen la porta a una decisió que hauran de prendre els associats del partit sobre el futur d'aquestes sigles. La carta conclou afirmant: "Estem convençuts que sigui quin sigui l'itinerari que esculli cadascun dels associats del PDeCAT, tots plegats mantindrem intacta la nostra voluntat de treballar per una Catalunya independent, moderna i de progrés, socialment justa, que tingui com a prioritat absoluta el benestar de les persones".

coronavirus   josep rull    surt preso lledoners mascareta   efe

Josep Rull, a la porta de Lledoners / EFE

Després que divendres passat l'executiva de Bonvehí va tombar la proposta dels presos forçant-ne la votació a l'executiva del partit, on disposa de la majoria, el PDeCAT ha quedat immers en una profunda crisi interna.

Els darrers dies els partidaris de l'actual direcció i el sector crític, que defensa una nova formació liderada per Carles Puigdemont, s'han embrancat en un enfrontament públic. Des de dissabte s'han creuat manifestos de suport, mentre els dirigents territorials i les sectorials de la formació s'han anat alineant rere una posició o l'altra.

El text de la carta

La carta, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, assenyala el següent:

Benvolgut David,

Després de la decisió de la DEN de divendres 26 de juny, entenem que la proposta que vam formular tots quatre com a membres de la Comissió Delegada ha decaigut. Així ho formalitzem amb aquest escrit.

Volem evitar que aquella iniciativa pugui ser un objecte de tensió dins del partit, ja sigui en assemblees territorials, sectorials o en el mateix Consell Nacional. És evident que a casa nostra hi ha visions diferents de com s’ha des desenvolupar el trànsit cap a un Junts x Catalunya enfortit i endreçat, totes elles visions legítimes que tindrem la possibilitat de defensar en positiu i al marge de cap tipus de confrontació interna al llarg de les properes setmanes.

Us preguem que traslladeu a les persones associades aquesta decisió. Nosaltres també mirarem de fer-ho.

Estem convençuts que sigui quin sigui l’itinerari que esculli cadascun dels associats del PDeCAT, tots plegats mantindrem intacta la nostra voluntat de treballar per una Catalunya  independent, moderna i de progrés, socialment justa, que tingui com a prioritat absoluta el benestar de les persones.

Una abraçada.

Quim Forn i Chiariello
Lluís Puig i Gordi
Josep Rull i Andreu
Jordi Turull i Negre


Lledoners, Brussel·les, 1 de juliol de 2020

Lluís Puig Carles Puigdemont - ACN

Lluís Puig amb Carles Puigdemont a Brussel·les / ACN