El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat els seus dubtes que el Tribunal Suprem doni llum verda a que encapçali la candidatura de Lliures per Europa (JUNTS) a les eleccions europees. Puigdemont ha fet aquestes declaracions a poques hores que l'alt tribunal es reuneixi per determinar si el deixa presentar-s'hi, i si fa el mateix amb els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

Puigdemont ha assegurat al FAQS de TV3 que no es sent més optimista pel fet que "la Fiscalia ens hagi donat la raó". En aquest sentit, ha mostrat el seu escepticisme cap el Suprem, per ser un òrgan "totalment polititzat" i ha avisat que "ens té acostumats a prendre decisions que s'allunyen de la lògica jurídica".

Amb el seu equip jurídic s'està treballant el següent pas. Fins ara, han valorat "anar al Tribunal de Justícia i de Drets Humans de la UE", i també han contemplat "si hi ha elements de recusació o querella de prevaricació" contra la JEC. 

Acta d'eurodiputat

Puigdemont ha reiterat que tant ell com el seu equip d'advocats defensen que podran "agafar l'acta d'eurodiputat" i ha assegurat que aquest és un debat que està fora de dubte com han demostrat casos precedents. En aquest sentit, ha indicat que la immunitat comença a operar just després de la publicació dels resultats electorals. Que encara no hi hagi una resolució clara sobre aquesta qüestió i en canvi "tinguin tanta pressa perquè no ens puguem presentar a les europees", considera Puigdemont que evidencia que "no deuen tenir molt clar això que no podrem agafar l'acta d'eurodiputat", ha expressat.

"Si el mateix Estat Espanyol respectés les regles jurídiques europees", ha dit Puigdemont, "podria exercir com a diputat electe al Parlament Europeu en igualtat de condicions de la resta de parlamentaris". Sense concretar en el seu retorn a Catalunya, Puigdemont ha indicat que si no hi ha aquestes garanties "el problema el té l'Estat Espanyol".