El president Carles Puigdemont ha trepitjat aquest divendres territori de la Catalunya Nord per primer cop des que va haver de marxar a l'exili l'octubre del 2017. Ho ha fet per assistir a un partit de rugbi a l'estadi de la USAP de Perpinyà, com a prèvia del gran acte del Consell de la República que aquest dissabte acollirà la capital de la Catalunya Nord.

El Nacional ha pogut fer-li unes preguntes en exclusiva al president, que ha qualificat el viatge a Perpinyà de "retorn": "He tornat a Catalunya sense asteriscs, és casa meva un lloc que conec bé i hi tinc bons amics". El president ha defensat l'acte d'aquest dissabte com el "resultat d'un treball de no rendir-se" i "persistir i persistir", cosa que ha permès que avui ell i els consellers puguin ser a Perpinyà com "homes lliures".

Puigdemont ha carregat contra Espanya per "haver-se posat al marge de la llei europea": "altra vegada tristament Europa comença als Pirineus". "Quan Espanya funciona al revés, Espanya té un problema, no el té Europa", ha reafirmat.