"El Consell d’Europa s’ha adonat de la modernofòbia de l'Estat espanyol", ha assegurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la seva intervenció en el XIX Congrés de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) celebrat a Vilanova i la Geltrú. Poques hores després que la Comissió de Venècia del Consell d'Europa hagi advertit al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que el Tribunal Constitucional (TC) no pot inhabilitar els càrrecs públics, Puigdemont ha reaccionat amb contundència a "l'alergia als canvis profunds" d'un Estat que es considera "perfecte". 

En aquest sentit, no ha dubtat en criticar que el govern de Rajoy es "bunqueritza" davant qualsevol canvi que representa una molèstia i ho resol a "cop de decret o canvi de llei". I precisament per això, considera que l'òrgan independent del Consell d'Europa ha alertat a l'Estat espanyol que per aquest camí "no va bé" amb la voluntat de fer-li abandonar tant la modernofòbia com el seu intent de "confusió" en la separació de poders que acaba atorgant més capacitats al TC. 

"Amb aquests trucs, a l'Estat li reflota aquella ànima que està adormida i que quan acaba sortint comença a verbalitzar conceptes com el 155, el 116, l'estat d'alerta, alarma, setge o excepció", ha etzibat. En una autèntica oda a la modernitat, Puigdemont ha volgut deixar clar que el seu govern vol construir "un Estat excepcional de gent excepcional" que contribueixi a millorar el món davant els desafiaments de futur. Sense cap mena de por per les amenaces rebudes, Puigdemont ha marxat com ha vingut: aclamat per les joventuts dels seu partit.