El delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, ha estat designat pel president, Carles Puigdemont, com la persona encarregada de defensar les al·legacions de l'executiu contra l'aplicació de l'article 155 davant del Senat. Així ho ha comunicat Puigdemont al president del Senat, Pío García Escudero, a qui li ha transmès també el contingut de les al·legacions. El president comunica, així mateix, que si no és possible que sigui Mascarell qui el representi seran els senadors Josep Lluís Cleries o Miquel Àngel Estradé qui n'assumiran la responsabilitat.

Mascarell ha estat al Palau de la Generalitat en la reunió que aquesta matinada han mantingut el Govern amb els partits i les entitats per tancar la resposta a l'amenaça de suspensió de l'autonomia que exposarà el president davant del Parlament en el ple que comença avui.

 

El Senat ha confirmat aquest dijous al matí que havia rebut les al·legacions per burofax. Ha arribat passats tres minuts de les deu del matí, que ha fet que la cambra informés en un primer moment que no havia rebut res i es tancava el termini. Però finalment el Senat ha acceptat tota la documentació enviada per la Generalitat. Aquestes al·legacions van precedides d'una carta del president Carles Puigdemont, on designa Mascarell perquè el representi "als efectes requerits", com contempla el reglament del Senat per aquest cas.

"Arrabassar l'autonomia política"

En les seves al·legacions, el president Carles Puigdemont comença recordant que l'article 155 estableix que el Govern espanyol podrà donar instruccions a les autoritats de les comunitats autònomes, fet que "resulta incompatible amb destituir-les, ocupar el seu lloc o substituir-les en l'exercici de totes les seves funcions que constitucionalment els corresponen". L'acord del Consell de Ministres contempla el cessament del president i tots els seus consellers.

Segons Puigdemont, el que no pot fer el Senat és "donar un xec en blanc al Govern de l'Estat" amb el 155, que no és "una clàusula de plens poders". Recorda que, en les seves dues respostes dirigides al president espanyol Mariano Rajoy, "es reiterava la voluntat d'establir un diàleg", que ha estat "ignorat" per l'Estat espanyol.

El president assenyala que les mesures haurien de circumscriure's a aturar el procés d'independència, però denuncia que "aquest límit ha estat àmpliament sobrepassat, i sense justificació" en les mesures acordades pel Govern espanyol. No només busquen revocar la declaració d'independència suspesa, sinó també "desposseeixen pràcticament" les institucions de la Generalitat de les seves principals atribucions.

També es refereix concretament a la intervenció sobre el Parlament de Catalunya, que "el privarien de totes les funcions essencials que el defineixen com a cambra de funció parlamentària; tant la funció electiva del president, com la de control i impuls del Govern i fins i tot la funció legislativa".

"Per a resoldre el que el Govern de l'Estat ha qualificat de greu situació extraordinària, es crearà una situació extraordinària encara més greu, en arrabassar a Catalunya la seva autonomia política", conclou Puigdemont.