En la partida d'escacs en què s'està convertint la negociació del nou Govern que ha de sorgir de les eleccions de diumenge, Junts pren posicions davant del que s'apunta com una setmana decisiva. El president del partit, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest matí a través d'un vídeo que Junts serà la "força decisiva" perquè aquesta legislatura Catalunya avanci en els objectius que es va marcar en el referèndum de l'1-O.

El líder de Junts ha agraït a través del vídeo el suport que ha recollit l'independentisme en conjunt i el seu partit en particular a les urnes per aconseguir un "resultat històric". "Hem fet una proesa", ha assegurat. Ha recordat que Junts no disposava de drets electorals i ha assenyalat "pinces molt curioses" durant la campanya com el "tots junts contra Junts" que ja va denunciar en campanya i l'"atac contra la candidata, Laura Borràs".

Malgrat tot, ha assegurat que han aconseguit "no només els 32 diputats, sinó ser la força decisiva perquè aquesta legislatura siguin quatre anys guanyats per a la causa de la República catalana, que no siguin quatre anys perduts, sinó que passin les coses que vam decidir que passarien l'1-O".

"Estem preparats"

"No ha estat fàcil, no ho serà, però estem aquí, som forts, som la primera força política a la majoria d'ajuntaments de Catalunya, la primera força, i això ens augura una fortalesa per a les properes eleccions que hagin de venir, les que siguin, estem preparats", ha assegurat.

El líder de Junts assenyala el posicionament del seu partit i la força de què disposa al Parlament després que la setmana passada ERC va evitar atorgar cap protagonisme a la candidatura de Laura Borràs i va obrir les negociacions per al nou Govern amb la CUP. Esquerra no va abordar les converses amb la candidatura de Borràs fins divendres, cinc dies després de les eleccions.

"Ara toca concretar"

Puigdemont considera que els comicis han aconseguit emetre el senyal que el sobiranisme es proposava enviar al món: "Que l'independentisme continua viu, més fort que mai, que el procés d'independència no només no s'ha acabat com la propaganda espanyola vol fer creure, sinó que és més fort, i hem de demostrar que és més decidit, més madur, amb ganes de culminar allò que sabem que vam decidir que havíem de culminar tots plegats", ha subratllat assegurant que aquest no és l'objectiu d'un partit concret sinó del conjunt de l'independentisme.

Per aquesta raó, considera que disposar de 74 diputats al Parlament "s'ha de notar" i ser més del 51% "ha de tenir significat polític". El líder de Junts i eurodiputat a l'Eurocambra assegura que Europa ha interpretat els resultats d'aquesta manera i que l'independentisme ha aconseguit enviar al món el missatge que s'havia proposat.

"Ara ens toca concretar això, traduir-ho i fer servir aquesta fortalesa que ens heu donat per fer política", ha assegurat.

 

A la imatge principal, el líder de Junts, Carles Puigdemont, i la candidata Laura Borràs en una imatge d'arxiu / ACN