"Vivim un estat de persecució de les idees legítimes, democràtiques i no violentes que no puc deixar de denunciar en una ocasió com aquesta, en què recordem un home que també va patir persecució i exili per fer possible la demanda de tot un poble". El president en funcions, Carles Puigdemont, que l'any passat va presidir l'acte d'homenatge al president Francesc Macià en l'aniversari de la seva mort, ha enviat una carta des de Brussel·les que ha llegit el conseller Jordi Turull: "Renovem els nostres compromisos d'oferir al conjunt dels catalans, sense excepció, el país millor, més just, més culte, més pròsper, més solidari, més inclusiu, més sostenible i més pacífic que es mereixen i que volem donar en herència a les generacions futures."

Puigdemont ha reivindicat el Govern legítim de la Generalitat de Catalunya i ha exigit la retirada del 155.

L'acte ha comptat amb tots els representants de les institucions catalanes i també amb una representació de la societat civil i la cultura. La Mesa del Parlament, amb Carme Forcadell al capdavant, ha fet també una ofrena floral. Forcadell ha reclamat la llibertat dels consellers que encara són a la presó i els Jordis, i el retorn del govern, a l'exili "per llibertat, dignitat, justícia i perquè els votants així ho volen". En referència al discurs nadalenc del Rei, Forcadell ha dit que respecta "totes les opinions, absolutament totes" i ha afirmat que espera que el monarca també "respecti la voluntat dels catalans".

El portaveu de JuntsxCat, Eduard Pujol, ha afirmat que Felip VI "voluntàriament va tornar a ser el Rei del 155" en el missatge de Nadal de diumenge. Ho ha dit aquest dilluns al cementiri barceloní de Montjuïc durant l'ofrena anual davant la tomba del president de la Generalitat Francesc Macià, que va morir el dia de Nadal de 1933. A més de Pujol, a l'acte han assistit també Josep Rull, Jordi Turull, Anna Tarrés, Laura Borràs, Francesc de Dalmases i Elsa Artadi. 

Pujol creu que el Rei està "més còmode apel·lant a la repressió de l'1 d'octubre que a la voluntat dels catalans del 21-D". "Les urnes van dir el que van dir: no més 155", ha dit, i ha insistit que Felip VI es va alinear amb aquest article de la Constitució.

La també candidata Laura Borràs ha destacat que, a més d'honrar Macià aquest dilluns, el 2018 es commemoraran els 150 anys de Pompeu Fabra, i ha recordat una de les seves frases des de l'exili: "Cal no abandonar la tasca ni l'esperança".

Alfred Bosch, en nom d'ERC, ha reclamat "la llibertat d'Oriol Junqueras, dels Jordis i de Joaquim Forn". També ha reclamat que puguin tornar tots els que son a l'exili i que es restitueixi la normalitat democràtica. 

Des de Demòcrates per Catalunya, Antoni Castellà ha proclamat que "la seva activitat política i el seu vot al Parlament estarà orientat únicament i exclusivament, amb la col·laboració de les forces lleials a la república, a l'objectiu de fer efectiva la república. No hi ha cap altra drecera, després de les eleccions del 21-D, al marge de restituir el Govern. L'objectiu de tots plegats és complir el mandat de l'1-O, del 27-S, i per descomptat, ratificar aquest nou Parlament que ha de fer efectiva la república".

També ha participat en l'acte una representació de l'Ajuntament de Barcelona. Gerardo Pisarello ha demanat al govern de Mariano Rajoy "que rectifiqui la seva política i que obri un diàleg que acabi amb la suspensió de l'autogovern a Catalunya, que és el que necessitem". 

Segles lluitant

Les entitats sobiranistes, l'ANC i Òmnium, també també han fet l'ofrena i han tingut un record pels seus presidents empresonats des del 16 d'octubre a Soto del Real, a Madrid.

"Catalunya no només té un present i un futur que hem de construir, sinó que també té un passat. Som fruit de la nostra història, no som una nació que s'improvisa, no hem estat un producte de mercat, sinó que som un país que fa segles que lluita i que ha tingut precedents seriosos en l'àmbit de l'autogovern", ha dit Agustí Alcoverro de l'ANC. 

Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural, ha reclamat la llibertat dels presos: "Avui en aquest dia de Nadal de record al president Macià, de les seves polítiques, d'acostar el catalanisme a totes les cases, tornem a reclamar la llibertat dels presos polítics".