La defensa del president a l'exili, Carles Puigdemont, i del conseller Toni Comín ha començat a preparar a Luxemburg el terreny per defensar-se contra el suplicatori i l'euroodre del jutge instructor del Suprem Pablo Llarena. Ho han fet aprofitant el recurs que aquest dijous han presentat davant del Tribunal General de la UE contra la negativa el mes d'octubre del president del Parlament Europeu, Antonio Sassoli, a reconèixer la seva condició de diputat i la immunitat que se'n deriva.

Tot i que a mitjans de desembre la decisió del TJUE de reconèixer la immunitat d'Oriol Junqueras va servir perquè Puigdemont i Comín assumissin finalment l'escó a l'eurocambra, els dos diputats reclamen igualment una resposta del Tribunal General sobre aquest recurs relatiu a aquella negativa del Parlament a reconèixer la seva condició.

Aquesta petició, a més, serveix a les seves defenses per argumentar davant del Tribunal General de Luxemburg que el suplicatori presentat pel jutge instructor del Suprem no compleix els requisits que imposa el reglament del Parlament Europeu i que el “Tribunal Suprem no és l’autoritat competent” per presentar-lo.

Puigdemont ja va intentar el passat 17 de gener que el Suprem presentés qüestions prejudicials davant del TJUE perquè aquest es pronunciés sobre la no competència de Llarena i del Suprem. No obstant, l'alt tribunal ho va desestimar.

L'argument de Puigdemont i Comin és que en el moment en què van deixar de ser diputats al Parlament de Catalunya per poder ocupar l'escó com a eurodiputats van perdre la condició d'aforats i per tant el seu cas ja no correspon al Suprem sinó a un tribunal ordinari.

També el vicepresident Oriol Junqueras va presentar dijous un recurs reclamant al Tribunal General de la Unió Europea que es declari nul l’acte pel qual el president de l’eurocambra va negar-li la protecció de la immunitat el passat 10 de desembre.