ERC continua intentant per diverses vies recuperar la immunitat del president del partit, Oriol Junqueras, com a eurodiputat. L'advocat del líder republicà, Andreu Van den Eynde, ha presentat un recurs davant del Tribunal General de la Unió Europea demanant que es declari nul l’acte pel qual el president de l’eurocambra, David Sassoli, va negar la protecció de la immunitat de Junqueras, el passat 10 de desembre.

Els fets es remunten al passat octubre, quan l'eurodiputada republicana Diana Riba va presentar una petició al Parlament Europeu per protegir la immunitat del president republicà. Una petició que al mes de desembre va ser denegada pel mateix Sassoli, que va considerar que Junqueras ja no era eurodiputat. 

En el text presentat pels republicans al TGUE, l’advocat d’Oriol Junqueras denuncia que Sassoli va prendre aquesta decisió unilateralment, obviant les recomanacions de l’advocat general del TJUE, que apostava per esperar la sentència de Luxemburg. Una sentència que finalment va donar la raó a Junqueras nou dies després, i que va portar el mateix Sassoli a considerar-lo eurodiputat fins al 3 de gener, quan la JEC va resoldre que l'escó estava vacant.

 

Aquest escrit va en paral·lel a la petició de mesures cautelars presentades al mateix tribunal el passat mes de gener, de la qual els republicans encara no tenen resposta.