El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha subratllat avui l'estimació de Catalunya per la seva llengua i ha acusat l'Estat espanyol de no apreciar el català, i ha conclòs: "o canviem de llengua, o canviem d'Estat". Puigdemont ha fet aquesta reflexió durant la seva intervenció a l'acte de lliurament dels premis Martí Gasull i Roig que atorga la Plataforma per la Llengua a persones o entitats que promocionen el català i que aquest any ha estat per a la comunitat Sikh de Catalunya.

"Com que estimem la llengua i les llengües, estimem els seus parlants", ha assegurat el president català, que ha atribuït a aquesta circumstància que a Catalunya no se sentin els refugiats "com una amenaça, sinó com una oportunitat", alhora que ha elogiat la fraternitat entre el poble sikh i el català. El president ha acusat l'Estat espanyol de no apreciar el català i ha advertit: "Quan un poble estima molta la seva llengua, té una alternativa, o canviem de llengua, o canviem d'Estat".

A la cerimònia, que s'ha celebrat al Teatre Poliorama de Barcelona, hi han assistit, a més de Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el diputat de la Diputació de Barcelona Jaume Ciurana i els consellers Santi Vila, Josep Rull i Meritxell Ruiz. La presidenta del Parlament ha recordat, en el seu discurs, unes paraules de Martí Gasull, activista per la llengua catalana que va morir el 2012 en una excursió al Nepal, i ha afirmat que "treballar per la llengua és també treballar per la igualtat d'oportunitats i per la democràcia".

L'elecció del guanyador d'aquest premi s'ha realitzat a través d'una votació popular i el portaveu de la comunitat Sikh a Catalunya, Gagandeep Singh, ha subratllat: "Catalunya és l'únic país en el qual la gent t'abraça, et fa petons i et dóna les gràcies per parlar la seva llengua". Els sikh procedeixen de Panjab, la regió dels cinc rius del nord-est de l'Índia, i els membres d'aquesta religió són fàcils de reconèixer per la barba llarga i el turbant que porten els homes, així com pel braçalet al canell que utilitzen tant homes com dones.