El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha denegat la petició del president català, Carles Puigdemont, i dels consellers Clara Ponsatí i Lluís Puig de personar-se en la causa que instrueix pel procés independentista per trobar-se tots fugits a Bèlgica des de finals d'octubre.

Fonts de l'alt tribunal expliquen a El Nacional que el dia que va comparèixer Carme Forcadell i la Mesa del Parlament, el jutge ja no va permetre l'accés a la vista dels advocats que venien en nom dels consellers que són a Brussel·les. I que la jutgessa Carmen Lamela de l'Audiència Nacional també va rebutjar la petició de personar-se perquè "no pot ser part qui no està a disposició de la justícia".

En una providència a la qual ha tingut accés Europa Press, el jutge no autoritza aquesta petició "fins que aquests es posin a disposició" de l'alt tribunal, que ha acumulat totes les causes relacionades amb el procés sobiranista a excepció de la que se segueix a l'Audiència Nacional contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero.

Llarena recorda en la seva providència que no cal aclarir "el que està suficientment clar" en referència a la retirada de les ordres internacionals de detenció contra els investigats fugits. Aquest mateix dijous les autoritats belgues han arxivat el cas contra el president català i quatre dels seus consellers.

El jutge també es pronuncia sobre la queixa formulada per la defensa del membre de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, de no haver pogut estar present a les declaracions del passat 1 de desembre dels membres del Govern català i líders de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

La representació processal de Nuet —únic investigat en la causa contra el qual no es va adoptar en el seu moment cap mesura cautelar— va remetre un escrit al jutge exposant que la seva absència afectava els drets del seu representat i que no es tractava d'una causa secreta.