Junts ha presentat una pregunta a l'Eurocambra en què demana el parer de la Comissió Europea sobre la carta que comandaments retirats de l'Exèrcit de Terra ha enviat al rei Felip VI criticant el Govern de Pedro Sánchez, que qualifiquen de "socialcomunista avalat per filoetarres i independentistes", o el xat dels comandants retirats de l'Exèrcit de l'Aire que parlen, entre altres coses, de bombardejar l'ANC.

La pregunta, signada per Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, demana si la Comissió investigarà aquests fets o si considerarà que tenir un grup de oficials d’alt rang especulant amb un cop d’estat a la UE és un afer intern d’Espanya.

EoVSu0TXYAA2C7U

Purgar l'extrema dreta a l'exèrcit

Demana també si la Comissió Europea està d’acord amb les mesures que ha adoptat el govern alemany purgant elements d’extrema dreta de les forces armades i si dins l’estratègia de la Unió d’avançar en la integració en Defensa proposarà mesures per assegurar que els Estats membres actuïn d’igual manera en aquest tema.

Prèviament, Junts explica la carta que un grup de militars retirats va enviar al rei Felip VI exposant el desacord sobre les relacions entre el govern espanyol i els partits independentistes. Adverteix en el text que Felip VI no l’ha rebutjada.

Des de la fi de la dictadura

Explica que el tinent coronel retirat José Ignacio Domínguez ha revelat que en un grup de Whatsapp amb aquests alts oficials hi ha hagut especulacions sobre bombardejar l’ANC o organitzar un cop d’estat. Assegura que aquesta mena de comentaris s’han anat escoltant de manera cíclica des del final de la dictadura.

Contrasta aquesta situació amb el fet que el govern alemany recentment ha dissolt una unitat de forces especials arran dels seus vincles amb l’extrema dreta i ho situa com una mesura exemplar a la Unió.