Fins a 73 excomandaments de l'Exèrcit de Terra jubilats han enviat una carta al rei Felip VI en què titllen l'actual Govern de "socialcomunista avalat per filoetarres i independentistes", un Executiu que posa en perill la "cohesió nacional". La carta, publicada per El País, l'envien components de la XXIII promoció de l'Acadèmia General Militar, que assumeixen el discurs totalitari de Vox.

En concret, en la missiva mostren el seu suport i lleialtat al monarca "en aquests moments difícils per a la Pàtria" i asseguren que Espanya viu una situació de "deteriorament", en la qual la "cohesió nacional" corre greus riscos, "tant al seu vessant polític com econòmica i social".

La carta està firmada per comandaments retirats de tot rang, des de tinents generals com José María Fernández-Bastarreche, fins a generals i comandants generals com Ángel Gil Barberá i Francisco Fernández Sánchez. Els signants, segons el rotatiu, van ingressar en l'acadèmia militar durant el franquisme, el 1964, i superen els 70 anys d'edat, per la qual cosa són lliures per expressar-se políticament "en haver recuperat tots els seus drets com a ciutadans". Tanmateix, la carta la subscriuen com a militars i recorden que la missiva va dirigida al Rei, "qui d'acord a la Constitució és el capità general de tots els exèrcits".

EuropaPress 3426747 jefe estado mayor ejercito tierra evalua avances brigada experimental 2035

La carta no ha agradat als comandaments de l'Exèrcit, que creuen que perjudica al Monarca / Foto: Europa Press

La carta dels comandaments retirats de l'Exèrcit de Terra es produeix pocs dies després que es conegués una missiva similar de caps jubilats de l'Exèrcit de l'Aire. Tots ells pertanyien a la XIX promoció de l'Acadèmia General de l'Aire, amb seu a San Javier, Múrcia.

Discrepàncies a l'Exèrcit

Fonts del Ministeri Defensa han assegurat a la SER que "entre els actius de l'Exèrcit la carta no ha tingut cap seguiment". Segons aquestes fonts els signants van intentar secundar les firmes de militars en actiu però sense cap tipus de predicament. Han afegit a més que a l'únic a qui perjudica aquesta carta és al Rei, a qui els signants volen fer còmplice.

El Fòrum Milícia i Democràcia (FMD), hereu de l'extinta Unió Militar Democràtica (UMD), perseguida per la dictadura franquista, ha criticat que aquests comandaments, que suposen al voltant de la meitat de les seves respectives promocions, pretenguin arrogar-se la representació de la seva totalitat, assumint el discurs polític de Vox. "Una cosa així seria impensable a França, el Regne Unit o Alemanya", han afirmat.