El president, Carles Puigdemont, ha assegurat que l'únic escenari en què el seu Govern es plantejaria convocar eleccions autonòmiques seria arran d'una victòria del 'no' al referèndum que se celebrarà l'1 d'octubre. Així ho ha afirmat el responsable de l'Executiu en l'entrevista conjunta amb el vicepresident, Oriol Junqueras, que ha emès aquest vespre TV3.

Puigdemont ha deixat clar que si es produís aquesta situació, d'una victòria del 'no', caldria de manera immediata una nova majoria al Parlament. "No tardaria ni 24 hores a convocar eleccions", ha assegurat.

Només el Parlament pot inhabilitar

En canvi, en ser preguntat sobre si acataria una inhabilitació per part de l'Estat, ha insistit que "només" acceptarien una inhabilitació del Parlament, que és la institució que té aquest dret a través del vot i la voluntat popular.

De la seva banda, Junqueras ha advertit que no es pot plantejar cap mena de circumstàncies que facin impossible el referèndum. Ni tant sols les amenaces de l'Estat. "No ens poden inhabilitar a tots", ha subratllat el vicepresident.

"Organitzarem el referèndum, el convocarem, el celebrarem i aplicarem el resultat i, entremig d'una cosa i altra, ho explicarem absolutament tot", ha assegurat Puigdemont.

Els dos màxims responsables del Govern han estat entrevistats durant una hora pel director de TV3, Vicent Sanchis, des del pati dels tarongers del Palau de la Generalitat. El referèndum ha estat el tema central de l'entrevista després que divendres es va anunciar la data i la pregunta.

El cens habitual

Tant Puigdemont com Junqueras han insistit en la necessitat de mantenir una actitud prudent i no revelar les condicions en què se celebrarà la votació. Sí que han avançat que el cens serà el mateix que unes eleccions convencionals, que el vot serà a partir dels 18 anys i que els catalans que viuen a l'estranger tindran totes les facilitats per votar.

"Els estàndars internacionals ens demanen seguir les normes habituals en aquests tipus de processos", ha argumentat Junqueras. El que no acceptarà el Govern, seguint les directrius de la Comissió de Venècia, és fixar una participació mínima per acceptar el resultat, atès que això facilita el boicot per part dels contraris a la votació. "Com es guanya un referèndum aquí i en totes les democràcies? —s'ha preguntat Puigdemont—. Per un vot. Si no és pactat no ens poden exigir les condicions d'un referèndum acordat".

La il·lusió de l'1-O superarà la por

Ni l'un ni l'altre accepten que es parli de "por" per participar en aquest procés. "Hem demostrat tots plegats que la nostra societat defensa els seus drets", ha afirmat Junqueras, mentre que Puigdemont ha pronosticat que "l'1 d'octubre serà un dia d'il·lusió i esperança que superarà la por i l'amenaça".

És més, Junqueras ha recordat que l'Estat espanyol també està compromès amb els convenis sobre drets polítics i civils que ha signat i que ha d'aplicar en la seva legislació. Tampoc no han acceptat que existeixi cap risc per als funcionaris, ni per al cobrament de les pensions.

Puigdemont reconeix l'aposta de Junqueras

Els dos polítics han volgut esborrar qualsevol imatge de diferències internes dins del Govern. En ser preguntats sobre l'aparició del terme república en la pregunta i el debat que ha suscitat entre les forces independentistes, el vicepresident ha negat que existís cap discussió —"em sembla recordar que l'acord sobre el referèndum va arribar tot sol. No hi va haver discurssió", ha evocat—, mentre que Puigdemont ha reconegut al número dos del Govern que ha decidit jugar-se-la en aquest procés quan "podria viure amb comoditat amb unes autonòmiques" atès que les enquestes li són favorables.

L'entrevista ha servit de nou per llançar un missatge clar a l'espai dels comuns i advertir que el pols que planteja el referèndum no admet una posició de neutralitat. "No hi pot haver neutralitat entre aquells que fem tot allò que cal perquè els ciutadans puguin exercir la democràcia i aquells que fan tot el que poden per evitar-ho. No pot ser que hi hagi algú que digui jo em quedaré aquí contemplant-ho i seré un espectador neutral", ha subratllat Junqueras.

Puigdemont ha explicat que no tancarà la porta al diàleg amb l'Estat però tampoc anirà al Congrés a fer cap proposta. "Ja no ens pertoca liderar cap proposta, ens toca organitzar, convocar i celebrar el referèndum", ha reblat.