El jurista Javier Pérez Royo va pronosticar què passarà amb els presos polítics si finalment Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín adquireixen la condició d'eurodiputats. Segons el catedràtic de dret constitucional, si tots tres acaben sent membres de l'Eurocambra, els presos sortiran de la presó i la sentència no serà publicada aquest any.

De fet, Pérez Royo, en una entrevista a FAQS, ha assegurat que quan Junqueras va ser escollit europarlamentari, Marchena va començar una "fugida endavant" per intentar acabar el judici el més aviat possible per poder tenir la sentència abans que el vicepresident tingués l'acta d'eurodiputat, comparant la situació amb el que va fer José María Aznar culpant a ETA després dels atemptats de l'11-M.

Precisament, sobre la prohibició del Suprem a Junqueras per anar davant la JEC a recollir l'acta d'eurodiputat, Pérez Royo ha sentenciat que el tribunal dirigit per Marchena va cometre prevaricació i un delicte contra els drets fonamentals del mateix candidat prohibint al líder d'ERC a anar davant la JEC a recollir les credencials com a parlamentari europeu.

Alhora, però, el jurista va pronosticar que Junqueras acabarà sent membre del Parlament Europeu, tot i que no serà el dia dos de juliol. A partir d'aquesta circumstància, Pérez Royo creu que la defensa del vicepresident interposarà un recurs davant de l'Eurocambra al·legant que ha estat el Suprem qui no ha deixat a Junqueras adquirir la condició de diputat tot i que la JEC no impedís que fos candidat a les llistes i el BOE confirmés que havia estat escollit per la ciutadania.

Pérez Royo no es va quedar aquí i va assegurar que el dia 27 de maig, el dia següent a l'elecció de Junqueras com a eurodiputat, hauria d'haver sortit de la presó i haver-se pogut moure amb total llibertat pel territori de la Unió Europea, ja que és innocent fins que no hi hagi sentència.