El president, Carles Puigdemont, ha explicat que l'1 de setembre l'Agència Tributària de Catalunya assumirà la gestió de tots els impostos propis i cedits i que, a partir d'aquí, el Govern està "a punt per assumir quan sigui necessari la resta dels impostos que encara passen per l'agència tributària espanyola".

Puigdemont ha recordat que les administracions catalanes només gestionen el 10% dels impostos dels ciutadans i empreses catalanes. "Aquesta xifra mostra la manca de control de les institucions catalanes a l'hora de gastar en favor de l'estat de benestar, la preservació del medi ambient i la promoció econòmica del nostre país", ha lamentat, a més de situar el dèficit fiscal com el constant record de la diferència entre "el que paguem i el que tenim".

El cap de l'executiu ha fet aquest balanç després de participar, amb el vicepresident, Oriol Junqueras, la reunió del grup de Coordinació Estratègica de Tributs de Catalunya amb les quatre diputacions catalanes. En el marc de la trobada el Govern i les diputacions han signat nou convenis de col·laboració amb els quals es dona per tancada la primera fase del desplegament de la hisenda catalana.

En finalitzar han protagonitzat una compareixença sense preguntes que ha obert la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, que aquesta matí havia protagonitzat unes declaracions en què feia costat a l'exconseller Jordi Baiget i advertia que el procés podria entrar en un cul de sac. Conesa, que no ha fet cap referència a aquestes declaracions, ha destacat que els convenis signats permeten intercanviar informació entre Administracions i evitar el frau.

També Puigdemont ha assegurat que l'agència que s'està construint a Catalunya no és només un instrument de recaptació ni una rèplica de la hisenda espanyola, sinó una administració "moderna, independent, regida pels principis de transparència, professonalitat, vocació de servei i eficiència".

Junqueras ha subratllat que el setembre l'Agència Tributària disposarà de 750 treballadors i 32 oficines amb personal propi de l'Agència, que ja compta amb la primera versió del programa informàtic de funcionament -Espriu- i el Codi Tributària al Parlament. "Totes les eines de l'Agència Tributària funcionen als ritmes previstos. Estem complint sobradament", ha assegurat.

Tributs de Catalunya compta amb un total de 172 oficines a tot el territori. Puigdemont ha recordat que aquest setembre farà 5 anys del conveni marc que va signar l'Agència Tributària amb les quatre diputacions i que es va convertir en la primera pedra per a la construcció d'aquesta "veritable eina d'Estat".