La jornada comença a Girona a les 7 del matí. El president aprofita per estar una estona amb la família i pren el primer cafè. Sol. Sol vol dir que no hi posa llet, però tampoc hi posa res més. Vaja, que no menja res. Mai esmorza. Com aguanta? Bona pregunta. 

A 2/4 de 9 hi ha més premsa que autoritats al voltant del monument a Rafael Casanova. La banda de música està situada just a sota dels balcons d'un edifici on al tercer pis hi celebren una festa. Fa cara que la festa ha començat fa hores. Tres joves amb pantalons curts i barrets de palla consumeixen una beguda que des de la distància no identifico. Cada cop que la banda toca Els Segadors ells fan moviments estil San Fermín. O sigui, molt influïts pels efectes de la ingesta de diferents destil·lats. 

9.10 El president de la Generalitat entra a l'esplanada. Saluda els membres del Govern, que l'esperen a peu de monument de cara al balcó on la festa continua. El conseller Romeva destaca per la seva americana coll Mao. El vicepresident, Junqueras, aprofita per saludar la premsa. Deixen la corona corresponent i la banda toca Els Segadors

9.28 Josep Anglada intenta convèncer un dels Mossos que controla el perímetre de seguretat, que el deixi accedir a la zona d'ofrenes. Porta una mena de caixeta amb flors blanques. A la part superior hi ha una cinta on hi ha escrita la paraula "som".

9.35 El president torna a Palau i, com cada dia, va a fer un cafè al carrer Llibreteria, al costat. Cafè de màquina de cafè de bar de tota la vida. No suporta el cafè de càpsula. 

9.50 Els Miquelets estan ja formats al pati de Palau esperant ser rebuts. 

10.02 El president passa revista a La Coronela i als Miquelets i rep com a regal una caixa que conté uns plats que són reproducció dels trobats a les excavacions del Born. El regal fa patxoca (opinió personal). En aquell moment penso en la quantitat de regals estranys que deuen haver entrat en aquest edifici. 

10.13 La Coronela i Els Miquelets estan formats a la Plaça Sant Jaume. Corredisses dels fotògrafs de premsa per agafar un bon lloc. Quan tothom està situat, el president els avisa: "compte que ara llancen salves". I, efectivament, ressonen unes 70 salves. El públic, que no estava avisat, intenta recuperar el timpà, a la vegada que es deixa la memòria del mòbil fent fotos. 

Acabat l'acte, el president puja al seu despatx per preparar la roda de premsa amb periodistes estrangers.

Mentrestant, ha començat la jornada de portes obertes a Palau i desenes de ciutadans passegen pel Pati dels Tarongers. 

11.02 La roda de premsa començarà amb retard perquè alguns periodistes encara no han arribat. Acaba d'entrar a Palau el conseller Romeva. El president passeja pel seu despatx i comenta amb els seus col·laboradors la total normalitat de la seva primera Diada al càrrec.

11.06 Baixem a la sala de premsa. Allà l'esperen 29 persones, entre periodistes, fotògrafs i càmeres. Abans d'entrar, li posen un micro.

El president fa una breu entradeta de 8 minuts situant el moment polític del país. 

Li pregunten sobre el RUI, sobre les declaracions de Margallo, sobre el consens existent a Catalunya en comparació amb la paràlisi política que viu Madrit (concepte), sobre la manifestació d'ahir a Perpinyà, sobre el paper de la Unió Europea al procés. 

12.10 Acaba la roda de premsa amb un "bona Diada a tothom" de president, i marxa cap a Girona per poder dinar amb la família. El conseller Romeva fa atenció personalitzada i per idiomes als diferents mitjans.

14.06 Sortim de Palau conduïts per en Ramon Nomen al Car Force One i anem recollint part de l'equip de premsa. Una de les aturades és en una benzinera. Esperant, arriba un cotxe del qual en baixen els 5 ocupants. Mentre carreguen combustible, tres d'ells s'encenen una cigarreta. Allà mateix. Com que ara vostè està llegint això és evident que no ha esclatat res. 

Arribem a la sortida de Salt. L'embús és monumental. Passem diversos controls fins a arribar a la zona zero. Allà ens informen que la gent de protocol ha dinat en un bar de nom molt interessant. El president ha aprofitat per dinar amb una colla de gent amb canalla que es reuneixen de tant en tant. Allò que en diuen una colleta per fer àpats. Després del cafè, ha anat cap a la mani amb la dona i les dues filles. Ha desencotxat uns 500 metres abans i han fet el camí a peu. La gent cridava "Carles, Carles" i li demanava fotos. Tenint en compte el lloc i la circumstància no l'han sacsejat gaire. Sap allò dels mítings, que de sobte algú s'agafa del candidat i el rebrega? Doncs no. Diria que ha estat un descontrol controlat.  

L'entrada a la zona reservada ha estat complicada. Periodistes, molta gent, els de seguretat intentant fer la seva feina... Hi ha moments que sembla una estrella de rock. 

La calor és terrible. El president, que no porta la samarreta oficial, i el seguici, suporten una solellada històrica. Com acostuma a passar en aquests tipus d'actes, la cobertura desapareix i és impossible comunicar-se amb l'exterior. Aprofito per deixar-los a lloc i anar a l'Espai Jove, el lloc que ha estat habilitat com a sala de premsa. Allà hi ha wifi, berenar, endolls i AIRE CONDICIONAT. Alguna cosa bona ha de tenir no ser president, oi? 

El president continua a lloc, suant la cansalada. La seva gent li proporciona aigua. Els consellers Vila i Bassa, al seu costat, també sobreviuen com poden. 

18.17 Acaba l'acte institucional i el president atén els mitjans a peu d'escenari. També al sol. Però ara de cara. 18.30 Toca entrar en directe per TV3. La cosa no és senzilla perquè el fan pujar a una tarima situada a tres metres del terra amb un accés força millorable. A continuació toca Catalunya Ràdio. Aquest cop a peu pla.

18.45 El president va a la sala de premsa i atén la SER i RAC1. Fora l'espera 8TV. Pim i pam.I jo ara hauria d'explicar-li el que diu, però em temo que no podrà ser. Resulta que a l'escenari hi havia actuació. I tocaven a un volum considerable. Molt considerable. Absolutament considerable. Allà era impossible sentir res. Ignoro si els oients ho han aconseguit. Un cop acabades totes les entrevistes, nova sessió de fotos amb un munt de persones i trobada amb la PAH de Salt, que li exposa les seves reivindicacions.19.23 Acaba la jornada pública. El president puja al cotxe oficial i desapareix, Salt enllà. Un servidor i el seu equip de premsa tornem cap a BCN compartint l'operació retorn dels catalans que tornen a l'àrea metropolitana i que no han anat a cap de les manis. 

L'equip presidencial aprofita per comentar la jornada de dilluns. A primera hora hi ha Mònica Terribas a Catalunya Ràdio. Tocarà valorar tot això d'avui després d'haver tingut temps per pair-ho.