Els aldarulls del barri barceloní de Gràcia han provocat aquest matí al Parlament un intercanvi de retrets i acusacions entre el PP, el Govern i la CUP durant la sessió de control al president. Si el popular Xavier Garcia Albiol ha acusat l’executiu de no actuar contra els violents per no incomodar la CUP, el president, Carles Puigdemont, ha replicat que el Govern català, a diferència del ministeri d’Interior, no dóna instruccions polítiques a la policia, no fa “detencions polítiques” ni “informes falsos”.

El popular García Albiol ha denunciat una “clara intencionalitat política” rere el fet que s’hagin produït només dues detencions arran aquells incidents i ho ha atribuït a la voluntat del Govern de no incomodar la CUP.

“El Govern de la Generalitat ha anunciat una denúncia contra la meva persona quan els responsables el té molt a prop”, ha assegurat Albiol en castellà tot mostrant una imatge d'una campanya d'Endavant amb una fotografia d’un Mosso de les Brimo i el text “Pistolers fora de Gràcia”. “Els responsables d’atacar els veïns no som el que estem en aquesta banda del Parlament sinó molt a prop i a l’altra banda”, ha assegurat assenyalant els escons que ocupen els cupaires a l’altra meitat de l’hemicicle.

Rèplica de Puigdemont

“S’ha de ser molt poc responsable per fer el que ha vingut a fer aquí, que és mentir, o suggerir una mentida”, ha replicat Puigdemont.

El cap de l’executiu català ha reclamat a Albiol explicacions sobre en què se sustenten les seves paraules. “Ho pot sustentar o és que potser s’ha acostumat a tenir una policia, com té el seu ministre de l’Interior, que obeeixi a instruccions polítiques. Nosaltres no ordenem informes a la policia falsos, no ordenem detencions polítiques, que veig que vostè troba a faltar. Les detencions les ordenen els jutges i les decideixen les policies com sempre ha passat a aquest país i com espero que passi per molts anys”.

Les acusacions de Garcia Albiol han provocat que el diputat Benet Salellas reclamés la  paraula per al·lusions, però el reglament del Parlament no permet aquesta rèplica dins de la sessió de control, per la qual cosa la presidenta, Carme Forcadell, s’ha negat a donar-li la paraula. El diputat s’ha resignat després de deixar clar que “si les acusacions no fossin tan greus no li ho demanaria”.

Pressupostos

El debat sobre els pressupostos ha estat present també en la sessió de control al president. Si el socialista Miquel Iceta ha retret a Puigdemont que hagi presentat uns pressupostos sense tenir-los prèviament pactats, JxSí ha aprofitat la pregunta per recordar als socis de la CUP que el seu grup ha complert els compromisos a què va arribar amb la declaració del 9-N i per reclamar que arriba el moment de donar “impuls” als pressupostos que permetin concretar-ho.

“Aquest govern, governa”, ha assegurat Puigdemont, referint-se a l’acció social i al desplegament de les estructures d’Estat. “Ara també és veritat que moltes mesures que depenen d’aquella declaració exigeixen una consignació pressupostària”, ha puntualitzat. “El que és molt important és que si volem completar la feina, els deures que li queden per fer al Parlament, com a mínim ens permetin fer-los i tramitar els pressupostos que hem presentat a la cambra”, ha reclamat.