El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha instat avui el govern espanyol a "respectar la democràcia" i a no usar "les clavegueres" en contra del referèndum de l'1 d'octubre, en el qual ha garantit que "hi haurà urnes i estaran plenes de paperetes".

En la seva al·locució, Puigdemont ha subratllat que Catalunya és un "poble civilitzat", per això "no és necessari que enviïn la Guàrdia Civil ni els fiscals", a l'hora que ha llançat aquest missatge al govern espanyol: "Respecteu la democràcia i no ens envieu les clavegueres", just el dia en què TV3 emetrà el documental Las cloacas de Interior.

A banda d'això, el portaveu del Govern i conseller de Presidència, Jordi Turull, ha lamentat aquest dimarts que Catalunya a Comú, el partit dels comuns, no avali plenament el referèndum de l'1 d'octubre i els ha advertit que o són al costat d'aquesta consulta o són al costat de "les clavegueres de l'Estat" que persegueixen a la sobirania.

Ho ha dit en un acte organitzat pel PDeCAT de Barcelona per defensar el 'sí' en el referèndum de l'1 d'octubre i que s'ha celebrat a la plaça Concòrdia de la capital catalana, on s'ha mostrat molt crític amb el partit de Xavier Domènech i Ada Colau.

Turull s'ha preguntat irònicament per què es diuen 'comuns' si, segons el seu parer, mai no tenen una posició comuna al si del partit, i també s'ha qüestionat per què es diuen Sí Que Es Pot en el Parlament quan diuen a projectes com el referèndum que "no es pot".

El nou conseller ha defensat que el referèndum té totes les garanties que mereix una votació així, i ha advertit que els contraris a la independència són els "primers interessats" a anar a votar perquè el resultat de la votació serà irreversible i si guanya el 'sí', es declararà la independència.

"No es coneix cap país que s'hagi independitzat d'Espanya que hagi volgut tornar", ha acabat, assegurant que el referèndum està avalat internacionalment perquè el dret d'autodeterminació està recollit en tractats internacionals.

"Aquest és el meu Govern"

També ha intervingut l'exportaveu del Govern Neus Munté en un dels seus primers actes públics després de deixar el càrrec, on ha reivindicat la tasca de la Generalitat i el president Carles Puigdemont malgrat haver estat cessada divendres.

"Aquest és el meu Govern, aquest és el nostre Govern", ha proclamat Munté, que ha defensat que fa  mesos que treballa a favor del referèndum i que ho continuarà fent fins a fer possible la votació que la Generalitat vol organitzar el pròxim 1 d'octubre.