Els eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín volen que sigui també la Comissió Europea qui es pronunciï sobre la implicació de Joan Carles I i Felip VI en les suposades comissions il·legals per la construcció de l’AVE de la Meca.

En una pregunta escrita els tres eurodiputats han demanat a la Comissió que es pronunciï sobre la compatibilitat de la pretesa inviolabilitat absoluta del rei d’Espanya amb la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

Inviolabilitat

En l’escrit denuncien que el cas sobre les suposades comissions no s’està investigant adequadament a Espanya. Argumenten que arran de la inviolabilitat de la persona del rei emèrit la investigació de la fiscalia del Tribunal Suprem es limita només a fets posteriors a la seva abdicació el 2014, i que “en cap cas” s’investigarà la implicació de l’actual monarca, Felip VI. A més, recorden que el Congrés també ha rebutjat dur a terme una investigació.

En la carta reclamen mesures concretes i recorden que la Comissió ha posat en marxa un pla contra el blanqueig de capital i que propugna la “tolerància zero” enfront dels fons il·lícits dins de la UE.

pregunta puigdemont

La pregunta dels eurodiputats de JxCat a la Comissió Europea

En el text recorden que el rei emèrit està sent investigat a Suïssa per les comissions de l'AVE d'Aràbia Saudí i que, d'acord amb el que ha publicat The Telegraph, l'actual monarca espanyol també estaria implicat en activitats presumptament il·legals atès que seria beneficiari d'un fons offshore on es rebien donacions de rei d'Aràbia Saudí i fins i tot la seva lluna de mel hauria estat sufragada amb fons d'origen poc clar.