El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que "l'Estat sap que a partir del 2-O caldran nous interlocutors per implementar el resultat del referèndum". En una conversa a l'escola d'estiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) a Sant Esteve de Palautordera, el cap del Govern ha insistit que a partir de l'endemà de l'1-O "les coses canviaran molt" i, sobretot, a Espanya.

"És evident que a partir del 2-O qui tindrà un problema no serà Catalunya, sinó la política espanyola", ha reiterat. A més, Puigdemont ha sentenciat que l'Estat és "ingenu" si creu que el Govern i l'independentisme es quedaran "clavats" justament ara, quan falten només dos mesos per al referèndum.

Així mateix, Puigdemont ha assegurat que el Govern espanyol "ha demostrat una clamorosa incapacitat de resoldre políticament" les demandes dels catalans i per això ha qüestionat que el 2 d'octubre, després del referèndum previst per al dia 1, pugui donar-hi una solució. "Els que han demostrat aquesta incapacitat de resoldre-ho no tindran la capacitat de gestionar adequadament, amb l'altura de mires i el sentit d'Estat adequat, la situació que els ciutadans de Catalunya decideixin" l'1-O.

Puigdemont ha indicat que, tant si venç el 'sí' com el 'no' a la consulta, la situació haurà canviat perquè la decisió l'hauran pres "sobiranament" els ciutadans.

Sobirania en legítima defensa

L'expresident Artur Mas també ha passat, aquest matí, per la trobada de la JNC i ha afirmat que la sobirania està actuant en legítima defensa perquè està sent atacada i oprimida, mentre que el Govern espanyol "vol imposar la llei de la força". A la seva intervenció, Mas ha destacat l'actitud de voler fer bé les coses: "Es vol fer amb empara legal i no de qualsevol manera, per comptar amb l'aval internacional." A més, Mas ha contraposat l'actitud del sobiranisme, que vol fer les coses seriosament i no de qualsevol manera, a l'oposició "brutal, rotunda i furibunda" del Govern espanyol. Finalment, Mas ha recordat que el Govern espanyol és "el que més incompleix la legislació europea segons la UE", i que quan els convé incompleixen la llei.