El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha aterrat aquesta tarda a les illes Fèroe, a l'Atlàntic Nord, on durant 4 dies explicarà el procés sobiranista de Catalunya al territori administrat per Dinamarca.

Les illes Fèroe, que estan situades a gran distància de Copenhaguen i a mig camí entre Islàndia, Escòcia i Noruega, disposen d'autonomia des de l'any 1948 i tenen previst celebrar un referèndum constitucional per incorporar el dret a l'autodeterminació. Alguns historiadors consideren el Parlament de les Fèroe com el més antic del món.

Puigdemont, que intervindrà en una conferència internacional sobre l’autodeterminació per parlar del cas català i la repressió espanyola, s'ha reunit en arribar amb el ministre d'Exteriors feroès, i després ha estat rebut pel president del Parlament, Páll á Reynatúgvu.

Puigdemont ministre exteriors Fèroe

Carles Puigdemont, amb el ministre d'Exteriors de les Fèroe

El president del parlament de les illes Fèroe ha assegurat en declaracions a l'ACN que treballarà per fer pressió internacional per aconseguir que la seva anterior homòloga a Catalunya, la presidenta del Parlament Carme Forcadell, surti de la presó. "Farem tot el que puguem per aconseguir alliberar-la del seu empresonament", ha assegurat Á Reynatúgvu després de mantenir la reunió amb Puigdemont. El president de la cambra de diputats de les illes Fèroe ha assegurat que li sap "molt greu" l'empresonament de Forcadell. "És terriblement dolorós i espantós saber que està a la presó ara mateix", ha afegit.

mapa fèroe

La ubicació de les illes Fèroe, a l'Atlàntic Nord

Preguntat per la mentida que ha dit la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, sobre el referèndum d'Escòcia, Puigdemont ha afirmat que no li "estranya" que "els que van dir que no hi havia hagut un referèndum l'1-O diguin ara que no hi va haver un referèndum a Escòcia". Puigdemont s'ha referit així a les declaracions de Calvo, que ha negat que a Escòcia hi hagués hagut un referèndum pactat.

El president ha lamentat que el govern del PSOE no ha suposat cap canvi en les polítiques cap a Catalunya: "No sabia si escoltava la vicepresidenta Calvo o Soraya Sáenz de Santamaría". Per això, ha instat l'executiu de Pedro Sánchez a explicar públicament si té algun projecte per a Catalunya.