El telèfon del president ja sona. Pablo Iglesias, Pedro Sánchez, Ximo Puig i Íñigo Urkullu han trucat avui a Carles Puigdemont desprès que ahir va reconèixer que només havia rebut una trucada: la vicepresidenta de les Illes Balears.

 

 

Iglesias i Sánchez han estat el primers líders polítics espanyols a trucar al nou president. El secretari general de Podemos ha volgut traslladar-li la seva proposta de fer un “referèndum legal i dins del marc jurídic actual” sobre l'encaix de Catalunya a Espanya. El secretari general socialista li ha insistit en una reforma federal de la Constitució per "resoldre la crisi catalana".

 

El president els ho ha agraït:

https://twitter.com/KRLS/status/688073968381739010

https://twitter.com/KRLS/status/688075759404085250

Referèndum i Constitució

Iglesias ha insistit que Podemos defensaria que Catalunya continués dins d’Espanya perquè “no vol que se’n vagi”, i li ha assegurat que la seva formació aposta per “un nou encaix constitucional que reconegui Catalunya com una nació en un projecte comú" i "que reconegui la plurinacionalitat d’Espanya". En aquest sentit, s’ha mostrat preocupat tant per les possibles “estratègies unilaterals” com les “immobilistes”.

 

Sánchez ha comunicat a Puigdemont que per als socialistes és “prioritari” resoldre els problemes que comparteixen els catalans, però també els del conjunt de l’Estat, com l’atur, la desigualtat i la regeneració de les institucions.

20 minuts

Les dues converses han durat aproximadament 20 minuts. El president de la Generalitat ha quedat tant amb Iglesias com amb Sánchez que mantindran el contacte.

 

Amb el líder de Podemos s’han compromès a “cuidar d’una cordialitat i bon to” perquè, segons Iglesias, això “beneficia Catalunya i Espanya” i, amb Sánchez també han quedat a restablir els canals de comunicació i el diàleg entre les institucions i, per això, mantindran el contacte.

Silenci de PP i C's

Mentrestant, el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, encara no ha volgut posar-se en contacte amb Puigdemont i no ho farà tret que sigui el president de la Generalitat "qui iniciï el contacte".

 

De la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha declarat que no té "cap intenció" de trucar-li, però ha assegurat que si coincideixen en algun moment "no tindria cap problema" a parlar amb ell.

El lehendakari va trucar

Urkullu explica al seu Facebook, en contrast amb el que va dir Puigdemont, que va trucar al president:

 

Hoy, tal y como le expresé en el telegrama de felicitación que le envié el lunes pasado y quise hacer el martes por...

 

Posted by Iñigo Urkullu on divendres, 15 / gener / 2016

El lehendakari ha aclarit avui al president que, per un error, la seva felicitació es va adreçar al Parlament de Catalunya i que per això no havia arribat al destinatari, segons un comunicat de Presidència.