El president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, seran demà a Madrid per fer costat a l’exconseller de Presidència Francesc Homs hores abans que el ple del Congrés accepti el suplicatori del Suprem per tal de poder investigar-lo per la consulta del 9-N. Puigdemont participarà en un acte en què seran també presents l’expresident Artur Mas i representants d'ERC i de JxSí, a més dels partits que s'han posicionat contra la judicialització de la política i contra el suplicatori, és a dir, Podemos i les confluències, PNB i EH Bildu.

L'acte se celebrarà a l'hotel Villa Real just al davant del Congrés, a les 15h. La convocatòria reunirà des del diputat de JxSí Lluís Llach fins al penebista Aitor Esteban, i l'objectiu és denunciar el dèficit de qualitat democràtica que comporta la judicialització de la política. Aquesta denúncia no es pot fer des del Congrés atès que el debat del suplicatori es fa a porta tancada.

Una hora més tard, a les quatre de la tarda, començarà el ple del Cambra baixa que haurà de votar el dictamen aprovat a la Comissió de l’Estatut del Diputat perquè pugui prosperar el suplicatori per investigar Homs. PP, PSOE i Ciutadans ja van votar a la comissió de l'Estatut del diputat a favor de la petició i ho tornaran a fer en el ple, mentre que PDECAT, ERC, Unidos Podemos, PNB i EH Bildu han registrat un vot particular.

Procés polític

Quan el suplicatori es va veure a la comissió el passat 3 de novembre, Homs va defensar que el cas que el Suprem vol obrir contra ell és “un procés judicial viciat, més polític que jurídic, que té una voluntat d’escarni” pel fet d'haver tret les urnes al carrer perquè els catalans votessin.

El Suprem vol investigar Homs pels delictes de desobediència i prevaricació arran la consulta independentista organitzada el 9 de novembre del 2014. L’expresident Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau estan sent també investigats per la consulta al TSJC. No obstant això, la condició de diputat al Congrés d’Homs va fer que la causa contra ell anés al Suprem.

Igual com en el cas de Mas, Ortega i Rigau, el jutge ha desestimat investigar Homs pel delicte de malversació, que és el que podria comportar penes de presó.

Amb l’aprovació del suplicatori, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, tindrà un termini de vuit dies per comunicar la decisió al president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes.