El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha retret aquest dilluns als líders de la Unió Europea el seu "silenci" davant de la violència de l'Estat contra els votants de l'1-O. "El que més em dol de les autoritats de la Unió Europea va ser el seu silenci davant l’agressió violenta d’un estat membre, Espanya, desplegada contra els votants catalans", ha dit en una conferència des d'Hamburg juntament amb una diputada de Die Linke.

"Som ciutadans europeus i tenim dret a la llibertat d’expressió", ha reiterat. El president també ha assegurat que "al segle XXI, l'estat-nació clàssic ha caducat i és absurd" i ha apuntat que "en aquest context, les minories han de ser protegides i poder exercir el dret a l'autodeterminació".

Puigdemont ha denunciat l'"intent d'excloure'ns de les eleccions europees", tot i que, finalment, han aconseguit guanyar les eleccions europees a Catalunya, ha dit. "És veritat que el PSOE conjuga un llenguatge diferent, però les seves polítiques són les mateixes que el PP", ha criticat, assegurant que "la recepta Sánchez s'assembla a la de Rajoy".

"Aquest conflicte demana mediació, les dues parts hem de ser ajudades per una tercera part independent", ha reclamat el president. En la mateixa línia, la diputada de Die Linke Zaklin Nastic s'ha preguntat "perquè a la UE no es pot assistir a un judici com a observador internacional", després que la seva petició per ser-ho no hagi rebut resposta. "Fins i tot a Turquia es pot", ha subratllat.