El president, Carles Puigdemont, ha convocat la tarda d'aquest dimecres al palau de la Generalitat el Govern, les entitats i els partits per acabar de fixar el posicionament que presentarà avui davant del Parlament, on a les 17 hores comença el ple sobre l'aplicació de l'article 155 i la suspensió de l'autogovern. La reunió ha acabat a les dues de la matinada sense tancar cap acord. La decisió que finalment es portarà al ple, segons fonts dels assistents, estarà fortament condicionada per la resposta que arribi de Madrid, on aquest dijous es debat en el marc de la comissió del Senat sobre l'aplicació del 155.

Al llarg de la tarda s'han anat presentant a la convocatòria de Puigdemont, a més de tots els consellers del Govern, els responsables del PDeCAT, Marta Pascal i David Bonvehí, i el president del partit, Artur Mas; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; el president de JxSí, Lluís Corominas; els representants de l'Assemblea, d'Òmnium, de l'AMI, de l'Associació Catalana de Municipis, i els membres de l'anomenat estat major del procés.

Un dels últims a entrar ha estat el síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ha arribat passades les nou del vespre i, segons algunes fonts, portaria una missatge del president de l'Assemblea, Jordi Sànchez, a qui ha visitat a la presó de Soto del Real (Madrid).

La convocatòria de la reunió era a les set de la tarda. A dos quarts de dotze, s'ha fet un breu recés. Al cap d'una estona s'han reprès les converses que encara havien de durar fins a les dues del matí.

Reunions constants

Ha estat el punt i final d'un dia -més- de reunions constants. La primera, la matinada de dimarts a dimecres, amb una trobada al palau de la Generalitat amb partits i entitats on s'hauria tancat un primer acord al voltant de la proclamació d’independència.

Amb aquesta notícia s'ha posat en marxa la jornada de dimecres, i amb ella els rumors sobre la dimissió del conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, i potser algun altre membre del Govern davant la decisió de Puigdemont d’aixecar la suspensió de la proclamació.

Desestima anar al Senat

El següent punt d’atenció ha estat la decisió del president de no acudir al Senat a presentar les al·legacions contra la suspensió de l’autogovern a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. El president del Senat, Pío García Escudero, havia ofert a Puigdemont la possibilitat d’intervenir a la comissió d’aquest dijous o bé en el ple de divendres.

Finalment, Puigdemont ha desestimat acudir-hi. Des de Presidència s’argumenta que la decisió de posar en marxa el 155 està ja presa. Això ha permès fixar el ple per a les 16 hores de dijous. Que finalment s'ha ajornat una hora perquè el líder del PP català, Xavier Garcia Albiol tingués temps de tornar de Madrid on participarà a la reunió de la ponència del 155.

A les tres de la tarda, el president de JxSí i la portaveu, Lluís Corominas i Marta Rovira, han volgut escoltar l’opinió dels diputats de JxSí. Ha estat una trobada de tres hores, al finalitzar la qual els diputats han tancat files amb el full de ruta marcat en el grup que aposta per la proclamació de la república en el que descriu “com a via defensiva perquè l’Estat no ens esclafi”.

Mentre al palau de la Generalitat començava la reunió del govern, partits i entitats, els diputats de JxSí han reprès les explicacions en actes pel territori de l'argumentari para la proclamación de la independencia.