"Aviat escoltarem la proclamació d'independència a la ràdio", ha dit aquest dissabte el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Fins i tot l'excusa més banal, com el fet que sigui el Dia Mundial d'aquest mitjà de comunicació, li ha servit al gironí per reiterar el full de ruta cap a l'Estat propi.

 

Des que Puigdemont va assumir el càrrec, tant els partits unionistes de l'arc parlamentari com socis de govern han insinuat que el seu to tranquil i pausat donava a entendre una rebaixa de les expectatives que s'havia marcat l'independentisme. Ho apuntava el líder del PSC, Miquel Iceta, en la primera intervenció del president al Parlament, i també l'amenaça del corrent de la CUP Endavant, del qual forma part la diputada Anna Gabriel, per la qual asseguraven que tombarien l'Executiu si consideren "que les passes cap a la independència són en realitat caminar en cercles per perpetuar el processisme".

Però no només ha afirmat, sinó que ha assenyalat responsables perquè això sigui així. En el marc de la inauguració de la línia de metro L9, Puigdemont va arribar a assegurar que "l'Estat ha dimitit de les seves responsabilitats", fent aixecar de la cadira el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol. "O fem les infraestructures, o no ens les faran", deia fent un símil amb la recurrent frase de Joan Fuster de "la política la fas o te la fan".

Gestos cap enfora

Els gestos no només han estat de cara endins, sinó també de cara enfora. Aquest dijous va reunir al Palau de la Generalitat una seixantena de cònsols de diversos països que tenen consolat a Barcelona, i els va dir que "se'ls gira feina" perquè "anem cap a la independència" i la ciutat serà "una capital d'Estat d'aquí a uns mesos".

 

També enmig del debat sobre el referèndum al Regne Unit que podria catapultar el país fora de la UE, Puigdemont va aprofitar per destacar la "capacitat" que hi ha per "acomodar la realitat política", lligant-ho amb la situació que pot viure Catalunya."El Brexit és un bon precedent", afirmava dissabte passat a la prestigiosa agència nord-americana Bloomberg.

Alarma a Moncloa

De "lamentable" i "contrari a la Constitució", qualificava el president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que des de la Generalitat es digui als cònsols que "se'ls gira feina". En una roda de premsa al Congrés dels Diputats aquest divendres assegurava que és "molt preocupant" que el president sostingui davant els representants internacionals que Catalunya camina cap a la independència.

 

Des del dia u al capdavant del Govern, Puigdemont ha estat al punt de mira de la Moncloa. L'advertència dies abans del seu jurament ja estava servida pel ministre de Justícia, Rafael Catalá. "No es poden utilitzar fórmules que desvirtuïn el jurament", deia Català. Però el gironí va decidir jurar "pel poble de Catalunya", obviant la Constitució i l'Estatut. Això va activar immediatament l'Advocacia de l'Estat, que en va demanar la seva impugnació.

Amb les negociacions per un nou Executiu espanyol, des de les files populars han emfatitzat reiteradament la necessitat d'un tripartit constitucionalista, amb Ciutadans i PSOE, per defensar "la unitat d'Espanya". I ara que l'opció sembla més allunyada, aquest divendres va exigir al secretari general socialista, Pedro Sánchez, "contundència" a l'hora de defendre la indissolubilitat de l'Estat, demanda a què Sánchez va respondre afirmativament. Segurament, l'únic punt de coincidència en una reunió que va durar al voltant de 30 minuts.