"La meva major frustració és que a Madrid no hi hagi un govern a Madrid capaç de fer front a les negociacions que hem estat buscant, i més després de la majoria parlamentària que dóna un full de ruta de 18 mesos cap a la independència". Aquestes són les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre la situació política espanyola en un article publicat avui a The Guardian. Per al president, "és crucial que se'n formi un, més que no pas continuar amb la negació i obstruccionisme legal de Rajoy".

En plena setmana de debat d'investidura, el convergent ha plantejat la possibilitat que es constitueixi un govern a l'Estat amb el suport de Podemos i els independentistes catalans. "Si es garanteix el referèndum", aclareix, i demana "coratge" perquè sigui així, serà "millor per Espanya i per Europa".

La porta al diàleg continua oberta."Per ara, Catalunya mira de treballar conjuntament per un referèndum que hem buscat durant molt de temps i tenir un diàleg obert que tantes vegades hem demanat a Espanya", indica. Encara que "desafortunadament el PP s'ha passat quatre anys fent el possible per ignorar-nos", assenyala, tot i0 que "finalment el PSOE i Podemos estan parlant amb els partits independentistes". I això entén que és "és un pas en la bona direcció".

"No ens farem enrere"

"Els millors líders no es marquen objectiu tímids i egoistes, sinó grans fites que potser són difícils d'aconseguir", remarca Puigdemont, alhora que assegura que "els catalans som idealistes, però la història també ens ha fet realistes, i no ens farem enrere ara".

El president es reafirma en el full de ruta. "Si Madrid no aconsegueix concedir un referèndum a Catalunya, nosaltres avançarem amb el mandat democràtic dels catalans donat als partits independentistes".

Foto de portada: El president Puigdemont durant una reunió del Govern/ Efe