El món polític català, amb el president, Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al capdavant, ha participat aquest vespre en la celebració del Dia de la Independència dels EUA que com cada any s'ha celebrat al consolat nord-americà convocat pel cònsol Marcos Mandojana.

La cita, envoltada d'intenses mesures de seguretat que ha obligat a tallar el passeig Reina Elisenda, s'ha organitzat als jardins del consolat on, a més de celebrar el 241 aniversari de la independència dels EUA, s'ha volgut evocar també els 25 anys dels Jocs de Barcelona -"per milions d'americans va ser la nostra introducció a Barcelona", ha evocat el cònsol- i el centenari de la Cambra de Comerç dels EUA a Espanya.

L'única bandera present a la celebració ha estat la dels Estats Units i Mandojana, extremadament curós en la seva intervenció, ha evocat en fer balanç dels darrers 12 mesos el suport del consolat al "creixement a xifres rècord d'inversions d'empreses nord-americanes a Catalunya i Andorra i d'empreses catalanes als EUA", així com les noves connexions directes del Prat a ciutats com Chicago, San Francisco i Los Angeles. "I, per descomptat, hem gaudit de la històrica remuntada del Barça", ha recordat el cònsol, conegut culer.

La cantant Gwen Perry s'ha encarregat d'interpretar l'himne dels EUA mentre escoltaven, en primera fila, la presidenta del Parlament, els consellers Raül Romeva, Jordi Jané, Josep Rull i Meritxell Serret, a més del delegat del Govern, Enric Millo, la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, els líders del PP, Xavier García Albiol, i Demòcrates, Antoni Castellà. Amb ells, diputats del Parlament i el Congrés i regidors de Barcelona, i nombrosos representants de la societat civil catalana, des de la nova degana del Col·legi d'Advocats, Maria Eugènia Gay, fins al president de l'ANC, Jordi Sànchez.

A la recepció, finançada amb el patrocini d'una quarantena d'empreses, no hi han faltat els hot dogs, les hamburgueses i les pizzes. La festa tenia el seu hashtag per permetre'n el seguiment a través de les xarxes, #4JulyBCN.