El president a l'exili Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín han demanat a la Junta Electoral Central que aparti dels tràmits per assumir l'acta d'eurodiputats els membres d'aquest òrgan que van vetar la seva inclusió a les llistes electorals de les eleccions europees, una decisió esmenada per un tribunal del contenciós-administratiu.

En un escrit presentat per l'advocat Gonzalo Boye, els dos membres de JxCat que van guanyar els comicis europeus a Catalunya, argumenten que aquell veto "inhabilita" als magistrats per pronunciar-se sobre "qualsevol controvèrsia de fons" en el procediment per ser proclamats eurodiputats. Tots dos al·leguen que el fet d'haver presentat anteriorment una querella per prevaricació contra aquests membres de la JEC fa que la seva imparcialitat sigui "objectivament i subjectivament impossible".

Així, Puigdemont i Comín reclamen a la JEC que fins a 7 vocals no puguin participar en "l'escrutini, la proclamació d'electes, l'extensió de les actes, l'expedició de credencials i el jurament o promesa d'acatament de la constitució" dels eurodiputats electes el 26-M.

En aquest “incident de recusació” presentat acusen als vocals en qüestió de “tenir interès personal” i “enemistat manifesta” contra els dos membres de JxCat i “en particular” amb Puigdemont. Per exemple, la petició acusa a un dels vocals d’haver qualificat a l’expresident de “delinqüent”, “principal cap del cop d’estat produït a Catalunya” i “heroi de la sedició”. 

Querella per prevaricació

Alhora, l'escrit, també inclou, com a base per exigir la seva recusació, la querella per prevaricació presentada a principis de maig la candidatura de JxCat a les eleccions europees contra diversos membres de la JEC. A finals del mateix mes el jutjat d’instrucció número 51 de Madrid va decidir no admetre la demanda a tràmit. Fonts de l’equip jurídic de Puigdemont i Comín, asseguren que han apel·lat aquest rebuig a l’Audiència Provincial de Madrid